De coördinaten

Steltlopers op een vaas

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 1195 x bekeken

Waar? 52.251857, 6.160392 of 52.251485, 6.154858 of 52.250100, 6.147743
Tijdens het jaarlijkse festival Deventer Op Stelten van vrijdag 12 juli tot en met zondag 14 juli, komt de stad tot leven met talloze optredens op stelten. Optredens die te zien zijn op de pleinen. Steltlopen is al een eeuwenoude traditie met wortels die teruggaan tot de Griekse oudheid. Hoe we dat weten? Een opmerkelijk voorbeeld is een vaas uit de 6e eeuw voor Christus uit Attica. Attica is het schiereiland waar de hoofdstad van Griekenland Athene te vinden is.

Kunnen Griekse vazen ons verhalen vertellen?

Aardewerken vazen werden vaak versierd. In de Griekse oudheid dienden vazen niet alleen praktische doeleinden, zoals opslag van wijn en olie, maar waren ze ook kunstwerken die verhalen vertelden. De afbeeldingen op de vazen geven ons veel inzicht in het leven van de oude Grieken, zoals hoe ze leefden, vochten en welke sporten ze beoefenden. Op deze vaas zijn vijf steltlopers afgebeeld. Deze steltlopers, gekleed in traditionele gewaden en hoofddeksels, vormden het koor van een Grieks toneelstuk.

De oude Grieken waren dol op toneelstukken. Ze bouwden er theaters in de openlucht voor waar honderden mensen naar de voorstellingen konden kijken. Van de voorstellingen kon je veel leren. Het waren verhalen die soms droevig waren: de tragedies. Maar ook verhalen die heel vrolijk waren: de komedies. Het koor in een Grieks toneelstuk speelde een belangrijke rol. Tussen de actes door gaven de koorleden, vaak verkleed en gemaskerd, commentaar op de gebeurtenissen op het podium door middel van liederen en dans. Dat deden deze koorleden dus op stelten.

Tijdens Deventer Op Stelten brengen diverse gezelschappen verhalen tot leven, net zoals de oude Grieken dat deden. Steltlopers en artiesten vullen de straten met vrolijke voorstellingen, waarbij de toeschouwers worden meegenomen in betoverende vertellingen. Dit festival op stelten biedt een kleurrijk spektakel. De steltlopers op de Griekse vaas zijn daar het historische bewijs van.

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.