De coördinaten

De skyline

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 1142 x bekeken

Waar? 52.24968, 6.15183
Parijs, Londen, Rotterdam en Deventer delen een opvallend kenmerk: een zeer herkenbare skyline. De skyline vormt het silhouet van de stad. Zelfs zonder gedetailleerde kenmerken kun je vaak al raden welke skyline bij welke stad hoort. De skyline is de gebeeldhouwde horizon van glas, staal, beton en steen. Een skyline is het visuele handelsmerk van een stad.

Kun je een skyline bekijken als je hoogtevrees hebt?

En een handelsmerk is het zo langzamerhand zeer zeker. De skyline van Deventer kom je tegen op stickers achter op auto’s of campers op posters en behang en in kantoren, woonkamers en slaapkamers. De skyline op T-shirts, polo’s en truien, bekers en sleutelhangers. De skyline in wachtkamers bij artsen en op muren en deuren in winkels. Waarom zie je de skyline op zoveel plekken? Dat heeft te maken met trots, identiteit, sentiment, verbondenheid, marketing of omdat je het gewoon mooi en leuk vindt.

De oudste bekende skyline van Deventer is een anonieme houtsnede uit ca. 1550. Voor de stadsmuur strekt zich een brede kade uit, de Welle. Daarop is veel bedrijvigheid te zien. Trappen leiden naar het water, waar schepen zijn aangemeerd. In het midden de overdekte hijskraan. Met deze hijskraan takelde men zware goederen uit de schepen. Rechts is het kenmerkendste gebouw van toen en nu, de Lebuinuskerk. Tussen 1460 en 1500 werd deze van oorsprong Romaanse basiliek verbouwd tot een veel grotere Gotische kerk.

Waar je het beste de skyline kunt zien? Vanaf De Worp. De skyline laat nog een oude stadsmuur zien en een toren die deel uitmaakte van de stadsmuur. Fraaie klassieke herenhuizen. De moderne architectuur van MIMIK film en theater. Portiekflats en appartementen. Maar daar bovenuit torent de Lebuinuskerk. De toren is 60 meter hoog. Nadat je de skyline hebt gezien kun je ook nog de 220 treden op van de Lebuinuskerk om de stad van bovenaf te bekijken. Zonder hoogtevrees.

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.