De coördinaten

Het landgoed Oostermaet

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 1014 x bekeken

Waar? 52.27539, 6.29716
Op het landgoed Oostermaet in Okkenbroek bevinden zich twee jachthuizen. De jachthuizen waren in het bezit van Abraham Capadose. Hij was president-commissaris van de Koninklijke Olie. Hij woonde in Den Haag maar reisde graag af naar Okkenbroek. Niet om er te gaan wonen. In 1900 verwierf hij een aanzienlijk deel van de Oostermaet als jachtterrein.

Waar komt de uitdrukking het hazepad kiezen vandaan?

In de prehistorie moesten mensen wel op jacht. Vlees van dieren was een belangrijk onderdeel van de voedselvoorziening. In de middeleeuwen was de jacht eigenlijk meer een aangenaam tijdverdrijf van de adel. De adel had de grond in bezit en dat betekende dat alleen de eigenaar van de grond erop mocht jagen. Dat was in de tijd van Abraham Capadose niet anders.

Abraham liet op het landgoed Oostermaet in 1907 twee huizen bouwen. Ook plantte hij op het landgoed nogal wat rododendronstruiken. Die daar nog steeds prachtig in bloei staan in mei en juni. Hij plantte ze met een reden. Abraham was een behoorlijke fan van de jacht. Vooral op konijnen en hazen. Het wild dat op het landgoed liep en slachtoffer zou kunnen worden van de jacht kon zich dan volgens hem nog verschuilen achter en tussen de rododendronstruiken.

Gasten uit heel Europa reisden naar het landgoed af om met Abraham te gaan jagen. Soms waren aan het eind van de ochtend alle patronen verschoten. Er werd dan een nieuwe voorraad gehaald bij de geweermaker aan de Engestraat in Deventer. Om het aantal hazen op peil te houden importeerde hij Poolse hazen. Als de Poolse hazen op zijn landgoed aankwamen werden ze eerst een tijdje in hokken gehouden. Daarna werden de hazen vrijgelaten op het landgoed. En vandaag de dag? Je kunt er prachtig wandelen. De hazepadwandelingen bijvoorbeeld.

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.