De coördinaten

De schrijver Belcampo

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 457 x bekeken

Waar? 52.250468, 6.285292
In Bathmen kom je een heel bijzondere boom tegen. Een boom met daarin een beeldje. Op het Kerkplein. Volkomen onzichtbaar als je het niet weet. Je loopt er niet zomaar tegenaan. Je moet in ieder geval omhoogkijken als je het beeldje wil zien. Het beeldje van de schrijver Belcampo.

Waarom schrijf je beter vanuit een boom?

Belcampo (1902-1990) geboren als Herman Pieter Schönfeld Wichers was een Nederlandse schrijver en huisarts in Bathmen. Belcampo is de Italiaanse vertaling van zijn achternaam Schönfeld. Hij studeerde geneeskunde in Groningen en vestigde zich later als huisarts in Bathmen. Naast huisarts was Belcampo vooral bekend om zijn bijzondere literaire verhalen. Zijn werk omvat een breed scala aan genres, van surrealistische verhalen zoals Het Grote Gebeuren tot essays en romans.

In Belcampo’s verhalen hebben humor en absurditeit vaak de hoofdrol. Als je zijn verhalen leest dan zul je ongetwijfeld overeenkomsten zien met de verhalen van de Britse schrijver Roald Dahl. Ook Roald Dahl (1916-1990) schrijft boeken, zoals Sjakie en de chocoladefabriek, waar humor en absurditeit een hoofdrol in spelen. Maar er is nog een overeenkomst. Roald Dahl schreef zijn verhalen vanuit zijn tuin. Daar had hij een tuinhuisje laten bouwen. Hij noemde het zijn ‘schrijfhut’. En Belcampo?

Belcampo had in zijn tuin in Bathmen in een boom een tuinbankje gemaakt. Die boom noemde hij zijn ‘schrijfboom’. Dat was één van zijn favoriete plekken om te schrijven. Hij vond hier de inspiratie die hij nodig had om zijn verhalen te schrijven. Tussen de takken en onder de schaduw van de bladeren. Het bijzondere karakter van deze schrijfplek in een boom weerspiegelde zijn unieke kijk op de wereld. Een plek die bij droeg aan de prachtige en absurde verhalen in zijn boeken. Met als resultaat een beeldje hoog in een boom!

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.