De coördinaten

WHAT THE HANZE?! …. Over de koopmansgilderol en netwerken

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 1910 x bekeken

In museum De Waag in Deventer is de perkamenten koopmansgilderol te zien. In dit document, met een lengte van zes meter, zijn de statuten en namen te vinden van het koopmansgilde. Maar het waren niet alleen de kooplieden die hierop vermeld stonden. Ook de stedelijke elite en andere hooggeplaatste burgers vonden het een eer om op deze gilderol te staan. Een netwerk van 1262 leden.

Waarom is de koopmansgilderol een voorloper van Facebook?

Beroepsorganisaties
In de Hanzetijd organiseerden ambachtslieden en kooplieden zich in beroepsorganisaties. Die werden gilden genoemd. De gilden beheersten het economisch leven in de stad. Het oudste gilde was het koopmansgilde. Dat was de beroepsorganisatie van de lakenkopers. Zij handelden in kostbare lakense (wollen) stoffen voor kleding. Het gilde was ook een gezelligheidsvereniging voor stadsbestuurders waar men aan elkaar het laatste nieuws uit de stad kon vertellen. Vanaf 1282 kwamen er steeds meer gilden in Deventer.

Netwerksamenleving
Begin 19-de eeuw werden de gilden afgeschaft. Maar het gedachtengoed en principes treffen we nog steeds in onze samenleving aan. We leven in een netwerksamenleving. Een samenleving waarin netwerken van mensen, organisaties maar ook social media een centrale rol spelen. Kern: communicatie, interactie en samenwerking. Uitwisseling van informatie is in de netwerksamenleving van belang. Zo worden kennis en ervaring overgedragen via de meester-gezel aanpak en kennen we gediplomeerde vaklieden. Ook zijn er georganiseerde vakverenigingen voor beroepsbeoefenaars.

Netwerken in Deventer
De netwerken in Deventer? Eigenlijk te veel om op te noemen. Een paar op een rij. De ondernemersnetwerken zoals de Deventer Kring van Werkgevers en de Junior Kamer Deventer. Culturele netwerken zoals het Platform Deventer Kunstenaars maar ook de Burgerweeshuis Businessclub. Sport- en buurtnetwerken zoals Go-Ahead Eagles en verschillende buurtverenigingen in de stad. De sociale netwerken zoals het Rode Kruis en Stichting Present die zich inzetten voor sociale ondersteuning en hulpverlening.

Zes stappen
Het was in 1929 de Hongaarse schrijver Frigyes Karinthy die schreef dat de mensheid een netwerk is waarin ieder mens via maximaal zes stappen van elke andere persoon verwijderd is. De eerste stap is van jou naar al je vrienden en iedereen die je een keer een hand hebt gegeven. Van hen naar hun vrienden en iedereen die zij een keer een hand hebben gegeven is de tweede stap. Hij noemde het de ‘six degrees of separation’. In de wereld spelen netwerken een belangrijke rol. In de Hanzetijd de koopmansgilderol en vandaag de dag de verschillende social media zoals Facebook.

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers en Geerle van der Wijk vragen zich wekelijks af What The H*nze?!... Deze reeks artikelen geeft antwoord op al je vragen over de historie, het heden en toekomst van de Hanze. De column is wekelijks te lezen in Het Deventer Nieuws en via www.hanzejaardeventer.nl