De coördinaten

WHAT THE HANZE?!… Over: de Hanzepodwalk

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk
  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 1767 x bekeken

Op ons werk, op school, in onze vrije tijd en thuis worden we omringd door beeldschermen, routers, adapters, draadloze oordopjes, koptelefoons en smartphones. Al die apparaten kun je voor veel verschillende doeleinden inzetten. Als stadsgids bijvoorbeeld!
Wat je dan nodig hebt? Je smartphone en oortjes om de Hanze podwalk te lopen.

Zijn de verhalen van predikanten de voorlopers van de podcast?

Podcast

Het woord ‘podcast’ stamt uit 2000 en is een samenvoeging van ‘iPod’ en ‘broadcast’. Het aantal podcasts is zo onderhand niet meer bij te houden. De meest uiteenlopende onderwerpen hebben al wel een podcast en als er over een onderwerp nog geen podcast is dan is die er waarschijnlijk morgen wel. Nieuws en actualiteiten, cultuur en kunst, wetenschap, persoonlijke verhalen, true crime en geschiedenis. De wereld van podcasts is divers en uiteenlopend.

Podwalk met je eigen stadsgids

En word je op pad gestuurd dan hebben we het over een podwalk. Met een podwalk neem je eigenlijk je eigen stadsgids mee. De podwalk loodst je van de ene plek naar de andere. Als je door Deventer wandelt kom je nogal wat Hanzegeschiedenis tegen. Het verhaal achter deze Hanzegeschiedenis kun je zien en beleven dankzij de Hanze podwalk. De vertellers, stadsarcheoloog Bart Vermeulen en singer-songwriter Johanneke ter Stege zijn je gids. Zij beantwoorden al je vragen.

Vragen, vragen, vragen

Wat was de Oude Mariakerk uit de 13e eeuw voor een kerk en waarom heeft deze kerk geen dak meer? Hoe komt nou het plein de Nieuwe Markt aan haar naam en welk paleis heeft daar ooit gestaan? Tussen de Noordenbergstraat en de IJssel is er een smalle steeg met de naam Kranensteeg. Hoe komt die steeg aan die naam? Waarom heeft Deventer eigenlijk een dubbele stadsmuur? Wat valt er nog te zien van de Vispoort die in de binnenste stadsmuur aan de IJssel stond?

Startpunt Oude Mariakerk

Het startpunt van de Hanze podwalk is het binnenplein van de Oude Mariakerk. Deze kerk was tegen de grote Lebuineskerk aangebouwd en was bedoeld voor de gewone burgers. Op deze plek luisterden zij naar de verhalen van geestelijken en predikanten. Als je de geschiedenis met de blik van nu bekijkt, waren zij de voorlopers van de podcasts waar we vandaag de dag naar luisteren. Eén van de bekendste verhalenvertellers en predikant die waarschijnlijk in de Oude Mariakerk gepredikt heeft is Geert Groote (1340-1384). Hij had grote invloed op het religieuze leven. Nee, er is nog geen podcast over hem gemaakt. Maar wel een prachtige podwalk over de Hanze in Deventer.

De podwalk wandelen?

www.deventerverhaal.nl/podwalk

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers en Geerle van der Wijk vragen zich wekelijks af What The H*nze?!... Deze reeks artikelen geeft antwoord op al je vragen over de historie, het heden en toekomst van de Hanze. De column is wekelijks te lezen in Het Deventer Nieuws en via www.hanzejaardeventer.nl