Verhalen

WHAT THE HANZE?!… Over: de IJsselbiënnale

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 807 x bekeken

In de glorietijd van de Hanze van de 13e tot het midden van de 15e eeuw waren de Hanzesteden centra van economische activiteit en culturele uitwisseling. Ook buitenkunst speelde, net als nu bij de IJsselbiënnale, de tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling, al een voorname rol. In veel Hanzesteden werden openbare ruimtes zoals pleinen, markten en straten vaak versierd met kunstwerken en beelden.

Wat hebben ridders en beschermheiligen met kunst te maken?

De kunstwerken in de tijd van de Hanze dienden verschillende doeleinden, variërend van religieuze en symbolische betekenis tot het tonen van welvaart en macht. Vooral beelden van lokale helden, heiligen, mythologische figuren en hoe kan het ook anders, handelssymbolen waren populair. Een bekend voorbeeld van kunst in verschillende Hanzesteden is het middeleeuwse standbeeld van Roland. Roland was een legendarische ridder en beschermheilige van de handel.

Grondtonen

Met als titel Grondtonen stelt de IJsselbiënnale 2023 de aarde, bodem en grond centraal. Een fietsroute van ruim 120 kilometer voert je in vijf etappes langs Hanzesteden, landgoederen, natuurgebieden en langs alle 27 kunstwerken in de IJsselvallei. Deze biënnale gaat over duurzaamheid en de impact van klimaatverandering op ons landschap. Met als metafoor het mycelium: het onzichtbare ondergrondse netwerk van (wortel)draden. In Deventer is er een speciale wandeling uitgezet rondom het Hanzejaar: je kunt een wandeling maken langs het kunstwerk De Visman van Albert Dedden en Paul Keizer aan de IJssel. Het beeld is een symbool voor de vroegere handelsproducten van Hanzestad Deventer. De wandeling komt ook langs twee tijdelijke kunstwerken, die ook symbool staan voor handelsnetwerken.

Het netwerk

Het netwerk (mycelium) staat voor de jarenlange samenwerking tussen de Hanzesteden aan de IJssel. Het netwerk slaat ook op 27 (inter)nationale kunstenaars, die met monumentale buitenkunstwerken hun prikkelende visie op duurzaamheid en klimaatverandering geven. Hun kunstwerken dienen als katalysator voor inspiratie, dialoog, verbinding en innovatie. 27 kunstenaars die duurzaamheid centraal stellen en als beschermheiligen opkomen voor het klimaat. Met de Visman als een hedendaagse Roland.

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Zij vragen zich wekelijks af What The H*nze?!... Een reeks over historie, heden en toekomst van de Hanze. De column is wekelijks te lezen in Het Deventer Nieuws en via www.hanzejaardeventer.nl.