De coördinaten

WHAT THE HANZE?!… Over: Breeuwijzers

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 802 x bekeken

Als je handel wil drijven moet je producten vervoeren. Het vervoer gaat grotendeels over zee en over rivieren. Handel over land is soms te onveilig en lastig door de slechte wegen. Karren kunnen bovendien minder vervoeren dan schepen. Van de dertiende tot het midden van de vijftiende eeuw per boot over de IJssel dus. Met een Koggeschip. Het Koggeschip was een houten schip en kon een behoorlijke lading vervoeren, wel 90.000 kilo. Graan, laken, wol, haring en hout konden in een grote hoeveelheid aan boord.

Waarom kreeg je aan boord van een koggeschip vaak natte voeten?

Houten planken

Het schip had een lengte tussen de 15 en de 25 meter. Het was zeewaardig maar niet altijd even waterdicht. Water uit de boot scheppen, het hozen, moest tijdens de tocht haast dagelijks gedaan worden. Schepen waren gemaakt van houten planken. Tussen de houten planken zaten kieren. Maar hout zet uit in het water zodat het zee- en rivierwater alsnog door de kieren naar binnen kon. Maar hoe kun je zo goed mogelijk de kieren van een houten schip dicht maken?

Breeuwen

Dat kon je doen door het schip te ‘breeuwen’. Om de kieren te dichten gebruikt men ‘werk’. Dat is het woord voor uitgeplozen touw, meestal gemaakt van hennep. De scheepvaart had kilometers aan touw nodig. Touw werd gemaakt in touwslagerijen. In het Bergkwartier waren die te vinden. Het touw wordt met een breeuwijzer tussen de kieren van de boot geslagen. Een breeuwijzer is een soort beitel met een stomp snijvlak. Je hebt ze met verschillende diktes voor dikke en dunne kieren. De kieren moeten vervolgens nog aangesmeerd worden met pek of teer. Zo bleef het Koggeschip zo goed mogelijk waterdicht. Maar je was nooit helemaal zeker van droge voeten.

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers en Geerle van der Wijk vragen zich wekelijks af What The H*nze?!... Deze reeks artikelen geeft antwoord op al je vragen over de historie, het heden en toekomst van de Hanze. De column is wekelijks te lezen in Het Deventer Nieuws en via www.hanzejaardeventer.nl