Lekker lokaal!

  • Geschreven door Jolien van Es
  • Leestijd Leestijd 6 minuten
  • Home 1161 x bekeken

Wie kaas zegt in Deventer, denkt aan Kaashandel op de Brink, al veertig jaar een begrip!
Ik heb Wim en Robert-Jan (de zoon van Wim) leren kennen tijdens de Support Your Locals Deventer actie, begin mei van dit jaar.
Deze beide kaasspecialisten hebben ons toen super geholpen met de lekkere stukjes Deventer Roem voor in de Borrel Box. Niet zo vreemd dat de winkel al meerdere keren is uitgekozen tot 'Beste Kaasspeciaalzaak van Nederland'.

Koken met Kaas

Met het hele team van kaasfanaten kunnen ze jou voorzien in al je kaaswensen

zoals lekkere zachte geitenkaas met korst voor in onderstaand gerecht. Mocht je toevallig niet van geitenkaas houden of eet je liever vegan, vervang deze dan door roomkaas of veganistische roomkaas (verkrijgbaar bij de meeste biologische supermarkten).

Neem gerust even een kijkje bij Kaashandel op de Brink en ontdek meer lekkere kazen om mee te koken. De winkel is geopend op maandag t/m zaterdag, kijk voor actuele openingstijden even op de website www.kaashandel-debrink.nl

Warme aardperen salade met romanesco en zachte geitenkaas

Het aardperen seizoen is geopend!

In deze verwarmende salade van geroosterde aardperen en frisse romanesco combineren we groente en fruit met kaas en noten. Een goed vullende maaltijdsalade waar je spontaan blij van wordt. Voor wie nog onbekend is met de aardpeer een aangename kennismaking.

Aardpeersalade
Aardpeersalade

Aardpeer kennen we onder nog wat andere namen; topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok. Zoals de naam al doet vermoeden groeit deze knol dus onder de grond en kunnen variëren in kleur, van wittig-beige tot roze. Aardperen kunnen ook rauw gegeten worden en zijn erg voedzaam en gezond. Ze bevatten veel vitamine B1 en ijzer en zijn vrij zoet, vooral na bereiding. Je hoeft ze niet te schillen, maar even goed boenen is meestal wel nodig. Ik gebruik altijd een schuursponsje om groentes en aardappels schoon te schrobben.

Neem even een zen momentje...
Romanesco
Romanesco

..... voor de prachtige Romanesco. Als je goed kijkt zie je dat de roosjes een soort torentje zijn, die weer uit kleine torentjes bestaat. Zoiets noem je een fractal (of fractaal) en heeft oneindig veel details. Wonderlijke natuur!

Romanesco smaakt naar een frisse bloemkool en heeft ook wel iets weg van broccoli

Wat heb je nodig voor 4 personen;

  • 600 gram aardperen
  • 1 Romanesco
  • 4 peren
  • verse salie
  • 100 gram paranoten
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1 citroen
  • extra vierge olijfolie
  • balsamico azijn
  • peper en zout

Let’s cook;

  1. Verwarm de oven op 200ºC
  2. Aardperen kun je prima met schil eten, schrob ze wel goed schoon. Leg ze desnoods even te weken in lauw water en boen ze daarna met een borsteltje of schuursponsje. Snij ze in grove stukken doe ze in een grote kom en hussel om met wat olijfolie, een flinke scheut balsamico azijn, wat gesneden verse salie, peper en zout.
  3. Leg de aardperen op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven.
  4. Was en snij ondertussen de romanesco en de peren, snij de roosjes van de kool en de peren over de lengte in 4 partjes.
  5. Als de aardperen zo’n 10 minuten in de oven zitten, voeg je de stukjes peer toe en laat mee roosteren, weer ongeveer 10 minuten later voeg je de romanesco roosjes toe.
  6. In totaal zal het ongeveer 25 tot 30 minuten nodig zijn om alles goed gaar en lichtbruin te laten worden. Hussel af en toe wat om en proef regelmatig of het al naar wens is. Let op, elke oven is anders, houd het altijd goed in de gaten. Zijn de groentes gaar, haal uit de oven en laat iets afkoelen.
  7. Rooster ondertussen de paranoten in een droge koekenpan, laat ze iets afkoelen en hak ze in stukken.
  8. Was de citroen en snij, bij voorkeur met een dunschiller wat laagjes van de schil. Snij deze vervolgens in hele dunne reepjes. Pers de helft van de citroen uit en hussel dit door de geroosterde groente.
  9. Decoreer het gerecht met stukjes zachte geitenkaas, de fijngehakte paranoten, verse salie en de citroenschil reepjes. Besprenkel als laatste met een klein scheutje olijfolie.

Eet smakelijk!

Zie hoe gemakkelijk lekker en gezond koken is, it’s Peanuts!

noPeanuts vindt dat eten duurzamer, voedzamer en eerlijker kan zijn. Doordat we lokaal inkopen en samenwerken met boeren, ondernemers en kleine producenten, die we kennen, kunnen we jou het beste uit onze regio bieden. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen wat je lekker vindt. Elke week keuze uit 5 verschillende maaltijden, ook Vega en zelfs Vegan, met groenten in de hoofdrol. Wij zorgen ervoor dat het bij jouw thuis wordt afgeleverd. Zo is lekker lokaal eten verrassend dichtbij! Kijk op

www.no-peanuts.nl

Geschreven door Jolien

Hallo Deventer! Ik ben Jolien en eigenaar van dé lokale maaltijdbox service in Deventer, no Peanuts! Uit onze directe omgeving komt zoveel mooi voedsel, maar we weten het niet altijd te vinden. Daarom haal ik het beste eten van lokale boeren en kleine producenten naar jouw keuken, waar jij er heel gemakkelijk iets lekkers van kan koken. In dit blog vertel ik je waar je moet zijn als je ook meer lokaal wilt eten en geef ik je graag wat inspiratie voor op jouw bord!