Door bewoners

Historische kunstwerkjes in de straten van Deventer

  • Geschreven door Milou Daniëls
  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 1984 x bekeken

Vorige maand mocht ik in de uitzending van Deventer RTV bij Robert op je Radio vertellen over de grote oversteek die ik met mijn gezin maakte van Zandvoort aan Zee naar Deventer.

Ze vroegen me: wat is nou een echt onontdekte plek van Deventer? Een plek die niemand nog kent wist ik niet te noemen, maar iets dat mij zelf erg opviel toen ik net in Deventer kwam wonen, en wat je pas ziet als je héél goed kijkt, zijn de gevelstenen en uithangborden in de oude straatjes van de stad.

Snijramen en uithangborden
Snijramen en uithangborden

Van links naar rechts zie je hier: Snijraam Muggeplein gemaakt, door Ela Venbroek, voor familie Hengeveld met symbolen voor de familie o.a. raam in vorm van zwaan voor overleden zoon. Op foto twee ziet u het uithangbord De Haan, hangend in de Vleeshouwerstraat , bij Restaurant Da Mario. Daarna volgt Uithangbord Graven, Grave 16-18, hier huisvestte vroeger een blauwverver, iemand die kleding blauw verfde. Het uithangbord 'De Blauwe Hand', waarbij een wit doek blauw geverfd wordt, gemaakt door Ela Venbroek. De vierde foto is een uithangbord van Antyc - Huys in de Walstraat.

En nu is het automatisch iets waar ik op let, als ik door het historische centrum van Deventer fiets. Als ik dan een mooi houtsnijwerk of reclamebord vind maak ik er een foto van, die ik soms op de pagina @deventerlocals plaats, maar die meestal blijft staan tussen foto’s van kinderen en andere zaken en op den duur verdwijnt.

Snijramen en uithangborden
Snijramen en uithangborden

van links naar rechts zie je hier: Snijraam 'De Linnenkist' in de Hofstraat. Op foto twee zie je het uithangbord Banketbakkerij Lentink Engestraat. Daarna zie je het snijraam op de Noordenbergstraat 42. De laatste foto is genomen op Bergstraat 50, dit bord is ter gelegenheid ter gelegenheid 50 jarig bestaan NV Bergkwartier. __ Een perfect onderwerp dus voor mijn blog. De foto’s heb ik er weer even bijgezocht. Opnieuw zag ik weer hoe mooi ze zijn. En met hoeveel detail en aandacht het vaak gemaakt is. Heel anders dan de reclameborden van nu! Sommige winkels hebben oude borden laten hangen of ze opnieuw laten maken in oude stijl. En wat mij betreft mogen we dat vanaf nu allemaal gaan doen. Het maakt de straten zoveel mooier!

Op de foto’s zie je mijn favorieten! Welke heb jij al eens gespot? En welke (nog) niet?

Wil jij nou ook alle mooie gevelstenen, uithangborden en snijramen in Deventer zien? Ga dan eens mee met de tour van de VVV Deventer. Je kunt ook via de app IZI de audiotour doen, dan zie je exact op de kaart op welke locatie je moet zijn en kun je luisteren naar alle informatie. Hier te downloaden.

IZI.Travel
IZI.Travel

Audiotour via IZI

Liefs,

Milou @deventerlocals

Geschreven door Milou

Hi! Ik ben Milou van @deventerlocals op Instagram. Regelmatig zal ik jullie meenemen door Deventer aan de hand van de leukste tips. Samen met mijn vriend Rutger en onze drie dochters zijn wij onlangs in Deventer komen wonen vanuit Zandvoort aan Zee. Wat er op mijn pad komt tijdens mijn kennismaking met Deventer ga ik hier met jullie delen.