Door bewoners

Onontdekte groene plekken in en rond Deventer

  • Geschreven door Milou Daniëls
  • Leestijd Leestijd 5 minuten
  • Home 4060 x bekeken

Dat Deventer groen is en midden in prachtig gebied ligt, dat wist ik. Ik vind het altijd weer fijn om vanuit de Randstad richting Deventer te rijden en in deze omgeving door de landerijen te tuffen. Met het groen, het glooiende landschap en de prachtige boerderijen. Mijn droom is om ooit op zo’n boerderijtje te wonen…

En tussen al dat groen liggen de mooiste onontdekte plekken verscholen. Vaak zie je ze niet vanaf de weg en moet je eerst een lange laan af om uiteindelijk in een paradijsje terecht te komen. Hierbij een paar van die groene bijzondere plekken in en om Deventer die ik afgelopen zomer ontdekte:

1. Landgoed De Kranenkamp met Abdij Sion

Dit is een voorbeeld van zo’n lange laan, die hier door het bos loopt en waar aan het einde het klooster Sion opdoemt. Een plek voor bezinning en rust en een prachtig gebied om een mooie wandeling te maken. Het klooster ligt op het landgoed De Kranenkamp. Je vindt er kloostertuinen, heuveltjes, slingerende paden en een theehuis. Ook is er een Berceau te vinden. Deze term moest ik zelf even opzoeken, maar dat is een ‘pad waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een soort tunnel ontstaat’ (Wikipedia). Echt bijzonder!

Berceau Sion
Berceau Sion

Niet alle stukken zijn vrij toegankelijk, maar als je er bent wordt vanzelf duidelijk waar je wel of niet mag komen. Wil je een keer wat meer uitleg en rust ervaren, dan kun je je op de website aanmelden voor meditatieve rondleidingen. Ik heb mezelf aangemeld en ben heel benieuwd!
Stichting Nieuw Sion - Vulikerweg 6, Diepenveen

2. Zandweteringpark

Zandweteringpark
Zandweteringpark

Niet ver van Sion, maar van totaal andere orde is het Zandweteringpark. Ik woon zelf in de wijk Steenbrugge, dat aan de noordkant van Deventer ligt, pal aan de landerijen en midden in dit park. Hoewel het vroeger groter was en er nog niet gebouwd werd, blijft het de moeite waard er eens een rondje doorheen te fietsen of wandelen. In de zomer vind je elke keer weer op een andere plek een kudde schapen die het gras kort graast. Er zijn beekjes met bruggetjes waar je kunt vissen of met een kano doorheen kunt. Ook leuk: de betonnen buizen bij het water waar je in kunt picknicken, of kunt spelen. En er is een natuurspeeltuin met stapstenen en boomstammen waar je op op zoek kunt naar libellen, kikkers en andere beestjes.

3. Kwekerij ‘t Nieuwe Veld

Hier reed ik pas op een vrijdagochtend per toeval langs. Een lange oprijlaan met gekleurde vlaggetjes heet je welkom. Als je hier nog niet eerder geweest bent heb je geen idee wat je te wachten staat.

Kwekerij 't Nieuwe Veld
Kwekerij 't Nieuwe Veld

We parkeren de auto bij de ingang en komen al meteen iemand tegen die een mooie pipowagen aan het opknappen is. Er staat een hond, gemaakt van plastic. Als we doorlopen vinden we achter de schuur een echte oase. Het Nieuwe Veld is een plek waar door de week zinvolle dagbesteding wordt gedaan. Er worden bloemen, planten en groente gekweekt. Op vrijdag is de kwekerij open voor bezoekers en klanten. Midden tussen de tuinen vind je een winkeltje, met de prachtigste pluk boeketten uit de pluktuin. We lopen een rondje en zien moestuinen, voorbeeldtuinen, een moertuin (moedertuin), kruidentuin… het houdt niet op. Er staat een klein bijenmuseum waar we een bijenvolk van dichtbij kunnen bekijken en vervolgens ploffen we neer op de veranda van het theehuis, waar je het gevoel hebt in een film terecht te zijn gekomen. We worden getrakteerd op een heerlijke honing taart en koffie en het leven is gewoon goed.

Leuk om te weten: bij de kwekerij kun je een abonnement nemen op pluk boeketten. Echt mooie boeketten, met bloemen uit het seizoen. Dus niet de ‘wilde boeketten’ die we nu in de winkels vaak zien met de standaard lelie en gladiool, maar wilde bossen met bijzondere, minder bekende soorten. De vrijwilligers en eigenaresse staan je graag te woord.
'T Nieuwe Veld, Boxbergerweg 46, Diepenveen. Op vrijdag open voor bezoekers
foto: de-brandstudio.nl

4. Hof van Twello

Hof van Twello
Hof van Twello

Niet echt een park, maar wel een prachtige groene omgeving waar je op je blote voeten doorheen kunt lopen. Dit pad wordt jaarlijks bezocht door zo’n 20.000 mensen en leidt je over verschillende paadjes met steentjes, zand, bladeren of hout. Je komt er vanalles tegen tijdens de route. Zo kun je even rusten bij de olifant of in de hangmatten, verdwalen tussen het bamboe en lekker stampen in de modder. Dit is echt voor elke leeftijd leuk! Na het pad (dat ongeveer 1 uur lopen is - tel er met kids een half uur bij) kun je lekker uitrusten in het kascafé. Je kunt ook tussen of naast de groenten eten: er is een tweede restaurantruimte in de groentenkas. Ik ben hier vorige zomer geweest en wil zeker dit seizoen nog een keer. Het pad is elke keer anders en verveelt daardoor nooit! Ps. Kinderen onder de 5 en ouderen boven de 80 gratis :)
Hof van Twello, Rijksstraatweg 17, Twello

5. Herma’s Border

Herma's Border
Herma's Border

Herma is hovenier en legt tuinen aan waarvoor ze zelf de bloemen en planten kweekt in haar kwekerij in Diepenveen. De planten gebruikt ze voor haar theetuin in Olst. Deze theetuin is elke dag open en in de maanden mei t/m augustus is er elke vrijdag thee, koffie en gebak. Geniet van Herma’s werk in de zithoekjes die er in de tuin zijn gecreëerd. Bij Herma Healing kun je ook een healing of reading doen in de theetuin. Lees meer informatie op hermahealing.nl
Herma’s Border - vanuit de Randerstraat in Diepenveen rij je naar de Bockhorsterstraat in Olst. In het derde weiland links is de tuin.

Ben jij geïnspireerd geraakt om een van deze groene paradijsjes te gaan bezoeken? Ik ben benieuwd! Laat me weten wat je er van vond op @deventerlocals en @vvv.deventer!

Liefs, Milou

Geschreven door Milou

Hi! Ik ben Milou van @deventerlocals op Instagram. Regelmatig zal ik jullie meenemen door Deventer aan de hand van de leukste tips. Samen met mijn vriend Rutger en onze drie dochters zijn wij onlangs in Deventer komen wonen vanuit Zandvoort aan Zee. Wat er op mijn pad komt tijdens mijn kennismaking met Deventer ga ik hier met jullie delen.