Tips van de VVV

Fietsen van Deventer naar Zwolle

  • Geschreven door Annelies Jasper-Knol
  • Leestijd Leestijd 5 minuten
  • Home 3809 x bekeken

Fiets van Hanzestad naar Hanzestad. Met de wind door je haar fiets je door de uiterwaarden van de IJssel en word je verrast door de vele vergezichten.

De omgeving tussen Deventer en Zwolle kenmerkt zich als een zeer afwisselend landschap, met bossen, historische boerderijen, statige landgoederen en natuurlijk de uiterwaarden van rivier de IJssel.

Breng onderweg een bezoek aan natuurgebied de Duursche Waarden of snuif cultuur in de steden Deventer, Zwolle of Hattem.

Lengte Fietsroute
Fietsroute Deventer – Zwolle - Deventer: 84,9 kilometer
Verkorte routes:
- Deventer – Olst: 25,3 km
- Deventer – Wijhe: 46,7 km
- Deventer – Hattem: 73,7 km

Fietsknooppunten
Volg de volgende knooppunten: 24 – 55 – 60 – 56

Verkorte route Deventer – Olst: 56 – 70 (vanaf knooppunt 70 vervolg route)

56 – 59 – 38 – 49 – 30 – 29 – 32

Verkorte route Deventer – Wijhe: 32 – 27 (vanaf knooppunt 27 vervolg route)

32 – 12 – 11 – 19 – 18

Verkorte route Deventer – Hattem: 18 – 59 (vanaf knooppunt 59 vervolg route)

18 – 17 – 65 – 17 – 92 – 94 – 58 – 59 – 36 – 74 – 27 – 31 – 51 – 58 – 97 – 08 – 70 – 89 – 87 – 48 – 61 - 24

Highlights langs de route

- Deventer Koekwinkel, Brink 84 in Deventer

Deventer Koekwinkel
Deventer Koekwinkel

Deventer en koek zijn onlos(s)makelijk met elkaar verbonden. Deze nauwe band laat zich verklaren door enerzijds de lange historie van de Deventer Koek en anderzijds door de immer goede en bijzondere kwaliteit van de koek. De Deventer Koek kan het beste geproefd en gekocht worden in de Deventer Koekwinkel aan de Brink nr. 84, waar óók dagelijks verse Deventer Koek wordt gebakken. www.deventerkoekwinkel.nl

- Landgoederen Nieuw Rande

Landgoed Rande
Landgoed Rande

De eerste vermelding van het Landgoed Rande stamt uit 1285. In 1853 werd het landgoed Smets Rande aangekocht door de heer Duymaer van Twist, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië tussen 1851 en 1856. Van Twist liet een riant onderkomen bouwen: Nieuw Rande. De Engelse tuinen laat Duymaer aanleggen door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher jr., die vooral bekendheid geniet door de aanleg van het Amsterdamse Vondelpark.

- Landgoed De Haere
De Haere wordt al in 14e-eeuwse documenten genoemd. Omstreeks 1778 heeft de toenmalige eigenaar Jan van Suchtelen het huis goeddeels opnieuw laten optrekken om het geschikt te maken voor bewoning met zijn gezin met 10 kinderen.
Op De Haere vind je tevens de IJssellinie. De IJssellinie was een militaire verdedigingslinie om Nederland te beschermen tegen een Russische landinvasie.

Zowel landgoed Rande als De Haere zijn prima tussenstops tijdens de fietsroute voor een kopje koffie of lunch of een wandeling in de prachtige Engelse landschapstuinen.
De Haere
De Haere

- Informatiecentrum IJssel Den Nul & Duursche Waarden

Infocentrum IJssel
Infocentrum IJssel

In het Infocentrum IJssel stromen informatie over natuur, water en cultuurhistorie bijeen. Het centrum is gelegen aan de rand van het natuurontwikkelingsgebied de Duursche Waarden en sluit aan op de wandelroutes in de waterrijke omgeving van de uiterwaarden langs de IJssel. Er is tevens een horecavoorziening.

Duursche Waarden

Duursche Waarden
Duursche Waarden

De Duursche Waarden is een 120 hectare groot natuurgebied en bestaat uit rivierarmen, moerassen en stukken bos in de uiterwaarden van de IJssel. Er werd eeuwenlang rivierklei gewonnen voor de baksteenproductie die er op vrij grootschalige wijze plaatsvond. Bij de voormalige steenfabriek is een uitkijktoren gebouwd van waaraf je het gebied kan overzien.

- Museum De Fundatie

Museum De Fundatie
Museum De Fundatie

Museum de Fundatie bevindt zich in de binnenstad van Zwolle. Dit neoclassicistische pand is gebouwd tussen 1838 en 1841. Onlangs is het pand spectaculair uitgebreid. De bijzondere ellipsvormige opbouw op het dak biedt plaats aan twee tentoonstellingszalen. Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad. Het museum beschikt over een topcollectie beeldende kunst.

- Musea Hattem: Voerman Museum, Anton Pieck Museum & Nederlands Bakkerijmuseum

Hattem
Hattem

In het Voerman Museum in Hattem zijn naast schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr ook werken te bewonderen van Hendrik Willem Daendels (1762-1818) een patriot die van 1807 tot 1811 gouverneur generaal van Nederlands Indië was. Verder is er in het museum aandacht voor de geschiedenis van de stad. Het Anton Pieck Museum exposeert werk van de Nederlandse kunstschilder en graficus Anton Pieck. Het Nederlands Bakkerijmuseum is een belevingsmuseum vol activiteiten voor jong en oud. Drie prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, tonen de rijke geschiedenis van brood en banket.

Horeca onderweg

Hotel Gaia, Schapenzandweg 3, Diepenveen
Kasteel De Haere, Haereweg 4, Olst
Galerie Brasserie 1703, Molenbelt 5, Wijhe
Het Engelse Werk, Het Engelse Werk 4, Zwolle
Panorama Paviljoen, De Bleek 3, Hattem
Rustpunt De Oever, De Oever 2, Wapenveld
Hotel Restaurant IJsselzicht, IJsseldijk 40, Veessen
Eet Tapperij Bijsterbosch, IJsseldijk 85, Welsum
Brasserie Kriebelz, Dorpsstraat 59, Terwolde

Fiets huren

Wil je graag een fiets huren in Deventer? Dat kan! Kijk op: www.deventer.info/fietsverhuur/ voor een overzicht van verhuurders.

Zorg dat je een goede fiets hebt als je bovenstaande route gaat afleggen, dat maakt de rit nog aangenamer! Je fietst in een heerlijke rustige regio, maar om te zorgen dat je fiets in de levendige steden onderweg niet gestolen word, is het toch handig om je fiets op slot te zetten met een goed fietsslot.

Geschreven door Annelies

Als geboren en getogen Deventenaar heb ik een grote verbondenheid met de stad Deventer. Die passie en liefde breng ik graag over door anderen te inspireren met pakkende verhalen en karakteristieke beelden van Deventer. Door mijn werk bij de VVV Deventer / St. Deventer Marketing lukt het altijd weer om mensen enthousiast te maken, daar word ik nou blij van!