Door ondernemers

Lekker Lokaal!

  • Geschreven door Jolien van Es
  • Leestijd Leestijd 7 minuten
  • Home 1067 x bekeken

Voor wie afgelopen jaar onder een steen heeft gezeten; Halloumi kaas wint razendsnel terrein en doemt in Nederland ineens overal op. Deze typische kaas wordt traditioneel gemaakt van geiten- schapen- en koemelk, in verschillende verhoudingen en komt oorspronkelijk uit Cyprus. Het heeft als handige eigenschap dat het niet smelt onder hoge temperaturen en heeft een fijne 'chewy' textuur. Dit maakt dat je het goed kunt bereiden in de oven of grillpan om er een krokant korstje op te krijgen en is het ook nog eens een uitstekende vleesvervanger. Heel lekker in salades of op de BBQ bijvoorbeeld. Hieronder deel ik met jullie een superlekker recept waarin de nieuwste variant van de Halloumi een hoofdrol krijgt, namelijk de ‘Koelloumi’.

Wat Koelloumi eigenlijk is vertelt de maakster Ineke Stekelenburg graag even aan ons. Ze werkte al een tijdje bij de Melkbrouwerij in Lettele en bij Tuinderij De Haverkamp in Deventer. Sinds kort is ze begonnen aan een nieuw kaas project, namelijk Halloumi maken van koemelk. Hiervoor gebruikt ze de pure biologische melk van de Melkbrouwerij, waar de koeien het hele jaar naar buiten kunnen en vooral gras en verse kruiden te eten krijgen. De zuivel die hier wordt gemaakt is zo min mogelijk bewerkt, heel natuurlijk dus. Deze mooie zuivel is de basis voor haar passie in kaas, ze vertelt; “Kaas maken heeft me altijd al leuk geleken om te doen.

Koelloumi
Koelloumi

Kaas maak je met je handen en dat vind ik prettig. Van goede biologische melk een mooi product maken is een feestje. Naast ‘Koelloumi- naturel’ wil ook Koelloumi met (liefst verse) kruiden maken. Voor de komende tijd is er nog genoeg om te ontwikkelen en te leren. Ook het verzuivelen, dus karnemelk, boter, yoghurt en kefir maken wil ik helemaal onder de knie krijgen.”

De Koelloumi van Ineke is te koop bij Tuinderij De Haverkamp, Rodijksweg 5 Deventer, bij het winkeltje van Heleen. Open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 18.00. Wil je graag in het weekend boodschappen doen? Dan kun je terecht op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Magic Summer Frisée Salade met Koelloumi

Salades zijn mijn ‘go to’ als het warm is

en de afgelopen twee weken is het flink warm geweest. Dan wil je niet te lang achter het fornuis staan, maar lekker buiten zijn en het liefst ook buiten eten. Door de licht bittere smaak van de Frisée (krulandijvie) en het zoet van de dressing en appel combineert het geweldig met de licht zoute Koelloumi van Ineke.

Salade
Salade

Naast de gewone andijvie bestaat er dus ook krulandijvie, deze is iets uitgesprokener van smaak en heeft mooie krullerige bladeren. Volop in het seizoen vanaf half juni t/m oktober en wordt vooral rauw gegeten. Over het algemeen bevat andijvie meer mineralen dan andere groente en zeer veel vitamine K, heel goed voor je botten. Met deze makkelijke en smakelijke salade is het dus hoe dan ook een feestje.

Wat heb je nodig voor 4 personen;

  • 1 krop Frisée (krulandijvie)
  • 2 zoete appels
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 3 lente uitjes
  • 50 gram walnoten
  • een blikje kikkererwten
  • verse bieslook
  • En 300 gram Houlloumi of de Koelloumi van Ineke natuurlijk

Voor de dressing;
- 30 ml extra vierge olijfolie
- 1 flinke eetlepel grove mosterd
- sap van een halve citroen
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel gedroogde of verse tijm
- zout en peper

Let’s cook;

  1. Lente uitjes kunnen best sterk van smaak zijn. Om de scherpte er iets uit te halen snijden we ze in dunne ringen, plaats ze in een bakje ijskoud water en laat minstens 30 minuten staan.

  2. De rode ui en de Koelloumi gaan we even grillen, dit kan in een speciale grillpan, dan krijg je van die mooie strepen erop. Maar mag ook in een gewone koekenpan of in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven op ongeveer 200ºC.

  3. Was de krulandijvie goed. Laat uitlekken en dep daarna nog iets droog alvorens je de blaadjes fijn gaat snijden voor de salade.

  4. Maak de dressing, doe alle ingrediënten in een kommetje en roer goed door totdat alles gemengd is. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.

  5. Snij de komkommer in de lengte door en verwijder de zaadlijsten, dit voorkomt dat je salade snel 'soggy' wordt. Snij daarna in kleine blokjes.

  6. Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken in een vergiet of zeef.

  7. De appels mogen in plakjes en één keer doormidden zodat je kleine dunne schijfjes krijgt.

  8. Rooster de walnootjes nog even in een droge koekenpan of leg ze ook even in de oven.

  9. Spoel na een half uurtje de lente uitjes af en doe, behalve de gegrilde Halloumi en de walnoten, alles bij elkaar in een kom, ook de dressing. Knip de bieslook klein en hussel met je handen alles goed door elkaar. Met je handen is veel leuker om te doen ;-)

  10. Als laatste snij je de Halloumi in stukjes en leg je deze ter decoratie op de salade. Strooi de walnoten erover en klaar is je Super Zomer Salade!

Eet smakelijk!
Zie hoe gemakkelijk lekker en gezond koken is, it’s Peanuts!

Side note; wil je graag wat water besparen, was de andijvie bladeren dan in een emmer of teil en gooi het waswater in een gieter of ton buiten. Zo kun je daar je plantjes binnen of buiten weer mee besproeien later. Dat scheelt veel als je dat dagelijks doet met het wassen van je groente.

noPeanuts vindt dat eten duurzamer, voedzamer en eerlijker kan zijn. Doordat we lokaal inkopen en samenwerken met boeren, ondernemers en kleine producenten, die we kennen, kunnen we jou het beste uit onze regio bieden. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen wat je lekker vindt. Elke week keuze uit 5 verschillende maaltijden, ook Vega en zelfs Vegan, met groenten in de hoofdrol. Wij zorgen ervoor dat het bij jouw thuis wordt afgeleverd. Zo is lekker lokaal eten verrassend dichtbij! Kijk op www.no-peanuts.nl

Groetjes van Jolien

omschrijving
omschrijving

Geschreven door Jolien

Hallo Deventer! Ik ben Jolien en eigenaar van dé lokale maaltijdbox service in Deventer, no Peanuts! Uit onze directe omgeving komt zoveel mooi voedsel, maar we weten het niet altijd te vinden. Daarom haal ik het beste eten van lokale boeren en kleine producenten naar jouw keuken, waar jij er heel gemakkelijk iets lekkers van kan koken. In dit blog vertel ik je waar je moet zijn als je ook meer lokaal wilt eten en geef ik je graag wat inspiratie voor op jouw bord!