Door ondernemers

Lekker Lokaal!

 • Geschreven door Jolien van Es
 • Leestijd Leestijd 6 minuten
 • Home 455 x bekeken

Voor veel mensen is venkel een ‘Love it’ or ‘Hate it’ groente, door de anijs en drop achtige smaak. Ik zit duidelijk in de ‘Love it’ hoek en bovendien zijn ze nu in het seizoen volop verkrijgbaar. Bij Tuinderij De Haverkamp in Bathmen kweken ze zelf venkel, dit is het derde jaar dat het tussen de andere biologische gewassen op de akkers staat bij Jopie Duijnhouwer en Heleen Hennink. Zij telen al sinds 1998 de mooiste producten, met veel respect voor het landschap en het milieu.

Ester van de Hoek, ook werkzaam op Tuinderij Haverkamp, is het venkel project begonnen en met succes. “Voor de vorming van de knol is het belangrijk dat de venkel in een goede bodem staat met genoeg bemesting en water” vertelt ze. “Oogsten moet ook precies op het juiste moment, het is opletten dat de knol niet doorschiet.

omschrijving
omschrijving

Eenmaal doorgeschoten heeft de venkel prachtige bloemen en de Koninginnenpage (vlinder) legt graag haar eitjes in de plant”. Je kunt de venkel zelf komen bewonderen bij Tuinderij De Haverkamp. Heleen heeft haar eigen winkeltje naast de boerderij en is open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur. Wil je graag in het weekend boodschappen doen? Dan kun je terecht op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Voor veel mensen is venkel een ‘Love it’ or ‘Hate it’ groente. Let's make you love it!

Geroosterde venkel met Appel en Picorino Romano, een‘Match made in Heaven’

Venkel is ook nog eens super gezond. Zo bevordert het de spijsvertering en ruimt deze groente, infecties op uit je lichaam. Er zit ook Kalium in venkel, dit maakt je super slim, want dit stofje stimuleert de activiteit in je hersenen. Maar is bovenal heel erg lekker, vooral geroosterd. Dit brengt namelijk de zoete, kruidige smaken naar voren en is ook nog eens heel eenvoudig. Ik ga je precies vertellen hoe…

Wat heb je nodig voor 4 personen;

3 venkel knollen
2 fris zoete appels
60 gram amandelen 300/400 gram pasta (volkoren)
150 gram Picorino Romano van Kaashandel de Brink extra vierge olijfolie gedroogde of verse tijm
boter of olie om in te bakken
zout en peper

Lets Cook;

 • Verwarm de oven voor op 180ºC
 • Spoel de venkel af en snij deze in dunne plakken, je kunt alles van de venkel gebruiken, ook de kleine stengeltjes en het loof.
 • Verwijder het klokhuis uit de appels en snij ook deze in dunne plakjes.
 • Toast in een droge koekenpan de amandelen en hak ze grof.
 • Smelt wat boter in een koekenpan en bak de venkel plakken met een snufje zout en beetje peper tot ze lichtbruin en beetgaar zijn. Voeg de appel en amandelhaksel toe en bak nog even kort door.
 • Kook ondertussen de pasta in een grote pan met flink gezouten water tot deze beetgaar is, spoel daarna goed af met koud water om het kookproces te stoppen.
 • Vet een ovenschaal in en stort de pasta erin (met een klein laagje water), plaats daarbovenop het venkel mengsel uit de koekenpan, bestrooi eventueel met blaadjes tijm. Als laatste rasp je de Picorino Romano kaas er overheen.
 • Zet in de oven totdat de kaas licht gesmolten is en er een licht bruin korstje op zit. Haal dan de schotel uit de oven en laat het heel even afkoelen voordat je het opschept. Besprenkelen met een beetje extra vierge olijfolie en maal er wat zwarte peper over, dit maakt het extra lekker en gezond!

Eet smakelijk!


Zie hoe gemakkelijk lekker en gezond koken is, it’s Peanuts!

Side note; deze venkelschotel is ook heel geschikt voor op de camping, laat het oven-gedeelte weg, want je kunt ook alles in een pannetje afbakken, in een ander pannetje kook je eerst even de pasta beetgaar en zet deze afgedekt weg. Later voeg je alles samen en rasp je de kaas eroverheen.

NoPeanuts levert lokale producten aan huis

NoPeanuts vindt dat eten duurzamer, voedzamer en eerlijker kan zijn. Doordat we lokaal inkopen voor de maaltijdboxen en samenwerken met boeren, ondernemers en kleine producenten, die we kennen, kunnen we jou het beste uit onze regio bieden. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen wat je lekker vindt. Elke week is er keuze uit vijf verschillende maaltijden, ook Vega en zelfs Vegan, met groenten in de hoofdrol. Wij zorgen ervoor dat het bij jouw thuis wordt afgeleverd. Zo is lekker lokaal eten verrassend dichtbij! Kijk op www.no-peanuts.nl

Wil je dit Venkel gerecht bestellen, dan kan dat natuurlijk ook! Aarzel niet en stuur gerust een berichtje via mail, website, instagram of Facebook. Je kunt ook meedoen met de no Peanuts Whatsapp groep. Open deze link om deel te nemen: https://chat.whatsapp.com/IrJ4JFnnWy7KBImBjK9NpX

Groetjes van Jolien

No Peanut's!
No Peanut's!

Geschreven door Jolien

Hallo Deventer! Ik ben Jolien en eigenaar van dé lokale maaltijdbox service in Deventer, no Peanuts! Uit onze directe omgeving komt zoveel mooi voedsel, maar we weten het niet altijd te vinden. Daarom haal ik het beste eten van lokale boeren en kleine producenten naar jouw keuken, waar jij er heel gemakkelijk iets lekkers van kan koken. In dit blog vertel ik je waar je moet zijn als je ook meer lokaal wilt eten en geef ik je graag wat inspiratie voor op jouw bord!