Door bewoners

Avonturen van een kersverse Deventenaar

  • Geschreven door Milou Daniëls
  • Leestijd Leestijd 5 minuten
  • Home 100 x bekeken

Hi! Ik ben Milou. De komende tijd ga ik jullie meenemen door Deventer. Voor mij is vrijwel alles nieuw in deze stad. Ik woon hier namelijk nog maar een paar maanden. Samen met mijn vriend Rutger en onze drie dochters, één van vijf en een tweeling van twee jaar. Wat er op mijn pad komt ga ik hier met jullie delen.

Voordat ik in Deventer kwam woonde ik Zandvoort aan Zee. Ik mis het strand en mijn vrienden daar! Maar ik heb het afgelopen half jaar een aantal leuke mensen in Deventer ontmoet en ben zo enthousiast over wat er allemaal te doen is in en om de stad.

Voor mij is alles één grote ontdekkingstocht.

Het was hartje zomer toen we verhuisden naar Deventer. Ik heb heel wat rondjes door het centrum gelopen. De binnenstad had mijn hart al snel gewonnen. De Brink, De IJssel, de oude panden in het centrum. Ik ging koffie drinken, lunchen, shoppen en met de kinderen op pad. In dit blog deel ik met jullie de eerste drie plekken die ik ontdekte waar ik meteen heel blij van werd!

Oscar in de Bieb

Omdat ik zzp-er ben, zit ik vaak in de stad te werken. Een uitgelezen plek is de bibliotheek in het centrum, waar het rustig is en ruim. Er zijn altijd werkplekken vrij met stopcontacten om je laptop op te laden. Ook kun je in de stilte ruimtes zitten, met grote tafels, fijne stoelen en industriële onafgewerkte baksteen muren. Dit alles draagt bij aan een goede concentratie, geloof me! Met een beetje geluk kom ik een andere leuke zzp-er tegen waarmee ik aan de praat raak.

Na een paar uur zwoegen heb je natuurlijk zin in een lekker kopje koffie. Gelukkig zit er in de bieb een heel gezellig koffie en lunch tentje: Oscar. Vernoemd naar die wereldbekende Oscar Wilde, de Ierse schrijver uit Engeland. Eigenaar Joop (dus niet Oscar ;)) is vriendelijk en in voor een praatje. Ik voel me er daardoor altijd welkom. De lunchkaart is uitgebreid, van tosti’s tot belegde broodjes en salades. Taart voor bij de koffie is er ook! En wat leuk is, op donderdagavond kun je er dineren. Dat is een heerlijk menu voor een fijne prijs.

Oscar in de Bieb
Oscar in de Bieb

Een keer in de maand wordt hier ’Oscar Inspireert’ georganiseerd. Sprekers met verschillende achtergronden vertellen waar zij hun inspiratie uit halen. Bas Westerweel is de host van de avond en voelt gasten aan de tand in een interview on stage. Een aanrader als je zin hebt om een avond heerlijk te luisteren en te leren van de ervaringen van anderen. Vorige maand was Dieuwertje Blok er, die vertelde over haar werk, leven en ambities. Super interessant! Komende maand is Menno Simons te gast en dan gaat het over koffie.

Wil je hier meer over weten? Of over Oscar Kookt op donderdag? Hou dan @oscarindebieb in de gaten op Instagram. Oscar in de Bieb, in Bibliotheek Centrum, Stromarkt 18, Deventer

Kunstlokaal Droom&Daad

Kunstlokaal Droom & Daad
Kunstlokaal Droom & Daad

Als creatieveling, of dat nou professioneel is of als hobbyist, ben je hier aan het juiste adres. En ook als je, net als ik, dol bent op dit soort winkels. Onbeschreven mooi papier, ongebruikte pennen en fineliners, de mooiste kleuren verf en pastels... voor mij is het net een snoepwinkel! Eigenaar Peter-Frans vertelde me dat Droom&Daad eerst alleen een webshop was. Maar omdat ze hun klanten ook graag wilden ontmoeten, openden ze deze prachtige winkel, die gevestigd is in een oud Rijksmonument. Na een leuk gesprek ging ik met nieuwe tips voor Deventer en creatieve inspiratie naar huis!

Je kunt hier trouwens niet alleen terecht voor materialen, er worden ook creatieve workshops georganiseerd. Achter het pand bevindt zich een workshop atelier en een theetuin. Kunstlokaal Droom&Daad, Stromarkt 9, Deventer. www.krijtverfspecialist.nl

De Kloostertuin in hartje Deventer

De Kloostertuin
De Kloostertuin

Een verborgen groene schat in het midden van de stad, dat is dit plekje. Na een bezoek aan Theater Bouwkunde ontdekte ik aan de overkant van de straat de ingang naar dit groene stukje Deventer. Het mooie gietijzeren hek stond op een kier en maakte me nieuwsgierig. Het bleek de Kloostertuin te zijn, die hoort bij en grenst aan het Buiskensklooster.

In de parkachtige binnentuin vind je allerlei bloemen en planten en er staan een aantal beelden. Het parkje is niet groot, maar erg leuk om eens doorheen te wandelen en te kijken naar de mooie oude panden die er aan grenzen. Tip: Neem straks in de lente je geliefde mee naar dit verborgen plekje, zorg voor een picknickmand vol lekkers en ga samen op een bankje zitten genieten van deze groene oase midden in de stad! Kloostertuin Buiskensklooster, Het Klooster 3, Deventer. Altijd vrij toegankelijk. Foto’s gemaakt in de winter.

Welke plek in Deventer is voor jou bijzonder, omdat je er een leuke herinnering aan hebt?

Groetjes,

Milou @deventerlocals

Geschreven door Milou

Hi! Ik ben Milou van @deventerlocals op Instagram. Regelmatig zal ik jullie meenemen door Deventer aan de hand van de leukste tips. Samen met mijn vriend Rutger en onze drie dochters zijn wij onlangs in Deventer komen wonen vanuit Zandvoort aan Zee. Wat er op mijn pad komt tijdens mijn kennismaking met Deventer ga ik hier met jullie delen.