Door ondernemers

Stadsoases in Deventer

  • Geschreven door Sjoukje Bouwman
  • Leestijd Leestijd 4 minuten
  • Home 2293 x bekeken

Mijn winkel, De Amaranth in de Nieuwstraat, is een winkel met biologische en ecologische fairtrade kleding. Een heerlijke winkel met stijlvolle kwaliteitskleding en eerlijke mode gemaakt van natuurlijke materialen. Hartverwarmend mooi! Wat mag je, behalve mijn winkel, niet missen in Deventer? In ieder geval alle verstilde groene plekjes. Het kan nooit groen genoeg zijn in een stad!

In 2011 mocht Deventer zich de Groenste Stad van Europa noemen, als winnaar van de Entente Florale, de Europese groencompetitie. Maar wat maakt Deventer nu tot een groen juweel? De stad is omgeven door het IJssellandschap met haar uiterwaarden, heggen en houtwallen, landgoederen en waterwegen.

De ommelanden reiken als groene vingers tot diep in de stad.

Er zijn vele schitterende parken, zoals het Worpplantsoen aan de IJssel, het Rijsterborgherpark en het Nieuwe Plantsoen. Ook in de binnenstad zijn prachtige groene oases te ontdekken, waar je temidden van het bruisende stadsleven even fijn tot rust kunt komen.

Kloostertuin

Kloostertuin
Kloostertuin

De Kloostertuin is een prachtige groene stadsoase net aan de rand van het centrum. Het 15e eeuwse Buiskensklooster was een voormalig zusterhuis van de Zusters van het Gemene Leven, een groep volgelingen van Geert Grote en de Moderne Devotie. Naast het voormalige Buiskensklooster ligt een, voor het publiek toegankelijke, stadstuin. De tuin kenmerkt zich door een paar grote bomen, die als het ware het dak vormen. In de afgelopen jaren is door twee bewoners van de tuin een grote plantencollectie aangelegd, die recht doen aan het begrip 'Kloostertuin'. Tegenover de tuin vind je restaurant Bouwkunde, een heerlijk eigenwijs en gastvrij restaurant.

Lamme van Dieseplein

Een tweede stille stadsoase is het Lamme van Dieseplein met de groene buurttuin, waar je in de zomer een paar besjes kunt snoepen. Op dit pleintje nog Museum Geert Grootehuis waar je vooral even in de kelder moet gaan kijken.

Stadstuin Stadhuis

Een derde kleine stadsoase is de tuin naast het nieuwe stadhuis. Een beetje lastig te vinden, maar daardoor ook een fijne rustige plek. Je kunt er komen door op de Grote Poot links van de Hereeniging het smalle straatje in te lopen. Links bevindt zich de mooie stadstuin met wilde tulpen, aardbeienplanten, kruiden, kers-, appel- en perenbomen. De tuin heeft een grote aantrekkingskracht op insecten en vlinders en dat is weer handig voor de bijenkasten die zich op het dak van het Stadhuis bevinden. Als je dan toch bij het Stadhuis bent, neem dan ook een kijkje binnen.

Een in mijn ogen supergoed geslaagde combinatie van oude en nieuwe architectuur.

Meer dan 2000 inwoners van Deventer zijn met het stadhuis verbonden doordat zij een vingerafdruk hebben afgestaan die zijn verwerkt in het kunstwerk van Loes ten Anscher. De vingerafdrukken zijn uitvergroot en geplaatst in de raamkozijnen van het stadhuis. Hiermee heeft zij de verbinding tussen de burgers en het stadhuis gelegd en ook de verbinding met de Grote Lebuinuskerk. De ramen in deze kerk zijn namelijk, net als de vingerafdrukken, allemaal verschillend.

Bibliotheek

Bibliotheek Deventer
Bibliotheek Deventer

Geen tuin, maar zeker een plek van rust en ruimte: de Bibliotheek aan de Stromarkt. Hier moet je vooral even naar de bovenste verdieping lopen. Vandaar heb je een mooi uitzicht over de oude Deventer binnenstad en in de zomer is er een dakterras waar je heerlijk relaxed een drankje kunt nuttigen. Hoger is natuurlijk de Lebuinustoren, maar die is niet altijd open.

Andere tips in de stad

Mimik biedt een combinatie van film, theater, een theatercafé en een restaurant. Nu kunnen we ook in Deventer een fijne film kijken en een hapje eten op één plek. Vanuit het restaurant kijk je bovendien uit over de IJssel. De rivier met zijn vele gezichten.

Carlos in Huis
Carlos in Huis

Een bezoekje waard is ook Carlos in Huis. Een woonwinkel met design interieur artikelen gevestigd in een oud bankgebouw. Op de eerste verdieping kun je hier naar buiten en zie je de stad van weer een andere kant. In de kelder vind je nog de oude kluizen van de bank!

De lekkerste, vind ik, thee, koffie, lunch en vooral taartjes, vind je bij het hippe Sync OK tegenover de Broederenkerk. Vegan, heel bijzonder en niet zo zoet.

Er is echt nog veel meer moois en bijzonders te zien in Deventer, dus kom nog eens terug of blijf wat langer. Slapen kun je in heel veel hotels of B&B’s of op de stadscamping!

We zien je graag!

Sjoukje Bouwman van De Amaranth

Geschreven door Sjoukje

De Amaranth, natuurlijk mooi is een winkel met biologische en ecologische fairtrade kleding in Deventer. Elk kledingstuk in de winkel is gemaakt door mensen die een fair salaris krijgen voor het werk wat ze doen. En al deze prachtige producten, mag ik verkopen in mijn winkel.