Door ondernemers

Een rondje langs galeries en hun kunstenaars

  • Geschreven door Anneke Mensink
  • Leestijd Leestijd 5 minuten
  • Home 9180 x bekeken

Ben je kunstliefhebber of verzamelaar en wil je kunst zien op een plek waar je de kunstenaar zelf kunt ontmoeten? Dan moet je echt gaan kijken bij een aantal galeries en ateliers die zich daarmee onderscheiden.

Wij, beeldend kunstenaars Anneke Mensink en Diana Joseph, laten je graag meegenieten van het moois dat Deventer op kunstgebied te bieden heeft. We noemen hier een aantal van de galeries/ateliers waar de kunstenaars vaak zelf aanwezig zijn en waar je in gesprek kunt gaan over hun inspiratiebron of zelfs de kunstenaars aan het werk kunt zien.

Galerie DNA

Om te beginnen bij onze eigen galerie DNA (Golstraat 9) waar wij een lang gekoesterde wens in vervulling hebben laten gaan.

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst die mensen raakt, voortkomt uit het persoonlijke verhaal van de kunstenaar.

Daarom zijn wij er trots op dat je meestal één van ons of onze gastexposant in de galerie persoonlijk kan ontmoeten. Je kan dan in gesprek gaan met de kunstenaar over het maakproces en vragen naar zijn/haar inspiratiebron. Soms zijn wij zelf aan het werk en kun je zien hoe het kunstwerk wordt gemaakt. Anneke Mensink verwerkt in haar beelden thema's als vergankelijkheid en imperfectie van de mens. Daarbij gebruikt zij de huid als metafoor. Diana Joseph verwijst in haar beelden naar de tijdloze expressie van kunstvoorwerpen uit oude Westerse en niet-Westerse culturen. www.galeriedna.nl

Loop een rondje met ons mee door de binnenstad en ga ook eens kijken bij de volgende galeries/ateliers:

CaroArtGallery

Golstraat 7 / www.caroartgallery.com

Caroline Geerling
Caroline Geerling

Een deur verder is Caroline Geerling onlangs neergestreken met haar kunstgalerie CaroArtGallery. Waar KUNST en materie samenkomen.
Het gaat vooral om beleving. Want kunst is emotie! Daarom biedt deze mooie, ruime galerie unieke, eigentijdse en betaalbare kunst om te bewonderen. Tevens is er elke twee maanden een combinatie van gastkunstenaars te bezichtigen, met verschillende disciplines, die tezamen een unieke expositie vormen, met een specifiek kunstthema, kleur of vormgeving.
Soms is Caroline zelf aan het werk in de galerie, waar haar eigen materie-kunstwerken ontstaan. Deze gaan vooral over textuur & structuur, met als thema het landschappelijk aspect. Je kunt er ook workshops, lessen en diverse kunstlezingen (Tussen Kunst & Koek) volgen. Er zijn open dagen en kunstevenementen die het publiek dichter bij de prachtige, intrigerende wereld van de Kunst brengt.

Lennart Sieraadontwerp

Walstraat 20 / www.lennart-sieraadontwerp.nl Met passie en vakmanschap maakt Lennart Lintenbrink, goud- en zilversmid zijn eigen sieradencollectie. Niet alleen sieraden van goud en zilver maar ook van zwarte zirkonium, titanium of andere edelmetalen. Daarnaast maakt hij gebruiksvoorwerpen zoals bestek, kandelaars of schalen. Hij haalt zijn inspiratie uit herkenbare, geometrische figuren en zijn collectie kenmerkt zich door strakke, moderne lijnen met een knipoog. Neem een kijkje in zijn atelier waar hij vaak aan het werk is. Ben je nieuwsgierig hoe zijn werk als goudsmid eruitziet, Kijk dan naar het volgende filmpje waarin hij een zilveren ring met een zoetwater parel maakt.

Galerie bij Floors de Berg op

Walstraat 8 / www.galeriebijfloorsdebergop.nl

Bij Floors de Berg op
Bij Floors de Berg op

Zeven kunstenaars runnen al jaren de veelzijdige galerie ‘Floors’. Om de beurt zijn ze aanwezig en informeren je graag over hun meest recente werk met verschillende disciplines, zoals keramiek, beelden, schilderijen, grafisch werk, hoeden, etsen en sieraden. Je vindt er o.a. figuratieve beelden, abstracte schilderijen en bijzondere keramiek! Kijk ook eens in hun kelder!

Galerie Mahof

Grote Overstraat 17 / www.mahof.nl Marcel Mahof vind je regelmatig in zijn galerie aan het werk. Zijn abstracte schilderijen zijn symbolisch en het bijzondere is dat zijn pigmenten uit mineralen worden gemaakt. Goud- en zilverpoeder verwerkt hij in zijn olieverf en hij maakt vanuit zijn intuïtie mystieke kunstwerken die allen uniek zijn. Je vindt er wandobjecten, tafels en andere voorwerpen met een uniek karakter.

Galerie Charles Niël

Kleine Overstraat 24 / www.charlesniel.com

Charles Niël
Charles Niël

Alsof je de gouden eeuw binnenstapt! Charles Niël gaat eeuwen terug in de tijd. Zijn prachtige foto’s van stillevens zijn n de sfeer van de ‘oude meesters’ gemaakt. Je zou denken dat het schilderijen zijn. Charles is er op zaterdag te vinden en vertelt over zijn werk. Zijn stillevens hebben meestal een zwarte achtergrond en steeds weet hij weer een bijzondere compositie te maken van bloemen, fruit, schelpen en andere voorwerpen.

Branka Perosevic

Hofstraat 2 / www.brankaperosevic.nl

Branka Perosevic
Branka Perosevic

Achter de Lebuïnuskerk vind je op zaterdag de excentrieke kunstenaar Branka Perosevic in haar galerie. Zij schildert zoals ze is, grillig en onvoorspelbaar. De schilderijen zijn veelkleurig, origineel en authentiek. Branka houdt van baljurken, bloemen, katten, prinsessen en parels. Ook Queen Elisabeth heeft ze vaak verbeeld. Ze vertelt met veel passie over haar sprookjesachtige en theatrale werk.

Wij hebben hier slechts een heel klein deel genoemd van alle galeries en kunst-gerelateerde ondernemers in Deventer. Wil je meer locaties in de stad bezoeken, haal dan de kunst- en cultuurgids bij de VVV of raadpleeg de website www.kunstencultuurgids.nl

Veel kijk- en koopplezier gewenst.

Diana Joseph & Anneke Mensink van Galerie DNA

Geschreven door Anneke

De schoonheid van het verval en de onvolkomenheden van de mens vormen de essentie van het werk van kunstenaar Anneke Mensink. Sinds 2020 heeft zij, samen met kunstenaar Diana Joseph, een galerie geopend in de Golstraat in Deventer.