EICAS

European Institute for Contemporary Art and Science

Museum EICAS opent eind 2022 haar deuren in het volledig getransformeerde Hegiusgebouw aan de Nieuwe Markt in Deventer. Het wordt een inspirerende, eigentijdse plek voor hedendaagse kunst, met een vaste collectie en wisselende exposities.

Museum EICAS wordt een plek waar innovatieve denkers en onderzoekers elkaar ontmoeten. Waar ruimte is om de relatie tussen kunst en wetenschap te (her)definiëren. Maar… zover is het nog niet.

Te zien

De vaste collectie bestaat uit werk van de Nederlandse Nul- en Duitse ZERO-beweging. Deze kunstenaarscollectieven ontstaan rond 1960 in een Europa dat zich herstelt van de oorlog. Hun werk is niet alleen een gedurfde reactie op de vaak expressieve kunst van dat moment. Nog meer is het een nieuw vertrekpunt voor de hedendaagse kunst.

De kunst is teruggekeerd tot het nulpunt… Wij beginnen van voren af aan’, Armando – oprichter Nul-beweging

Nieuwsgierig?

Gelukkig hoef je niet te wachten tot eind 2022. Een aantal hoogtepunten is nu al te zien in Museum EICAS preview aan de Polstraat. In twee ruimtelijk gerenoveerde pakhuizen met maar liefst drie verdiepingen maak je kennis met de Nederlandse Nul-beweging. Laat je verrassen door het eigenzinnige werk van onder andere Armando, Jan Schoonhoven, Jan Henderikse, herman de vries en Henk Peeters. Ook zijn er wisselende exposities van hedendaagse kunstenaars te bewonderen. De actuele informatie vind je op www.eicas.nl.

Te zien tijdens de IJsselbiënnale zomer 2021

Tijdens de IJsselbiënnale exposeert Museum EICAS preview verschillende kunstenaars:
- Jonas Snijder toont een aantal composities samengesteld uit krijttekeningen die in het landschap gemaakt zijn. Uitgangspunt van zijn presentatie vormt een werkperiode in de lente van 2020 langs de oevers van de IJssel in Deventer en omstreken.
- Ria Geerdink & Onno Dirks ‘Wat denk je te zien, wat zie je echt?’ Beide kunstenaars baseren zich op elkaars werk. Het kijken ernaar lokt de vraag als vanzelf uit.
- Geja Nieuwenhuis en Dik Windhouwer met de film ‘Van Deventer Naar Wijhe is langer dan 37 meter’. De film is een samenwerkingsproject van tekenares Geja Nieuwenhuijs en fotograaf Dik Windhouwer die de digitale reproductie verzorgde

Als je er toch bent

Een kop koffie of thee in de kunstzinnige binnentuin van onze buren, Betti – Brood en Borrel, is inclusief.

Entree:

€ 10,- incl. koffie/thee bij Betti
Met museumkaart: € 7,50

Kom je met de auto?

Op de Worp, aan de overkant van de IJssel, parkeer je gratis. Het pontje brengt je naar de overkant. Vandaaruit is het nog geen 5 minuten lopen naar de Polstraat.

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag 10:00 - 17:00
woensdag 10:00 - 17:00
donderdag 10:00 - 17:00
vrijdag 10:00 - 17:00
zaterdag 10:00 - 17:00
zondag 10:00 - 17:00

Contactinformatie

EICAS
Polstraat 6A
7411KB Deventer

Voorzieningen

  • Cultuurhistorie
  • Expositie
  • Museumkaart

Toegankelijkheid

  • Bruikbaar toilet