Russisch Orthodoxe Kerk

Ortodoxe Kerk Parochie H.H. Eersttronende Apostelen Petrus en Paulus

De bescheiden voorgevel van de kerk aan de Korte Assenstraat verraadt in niets de pracht die er verscholen gaat. De bezoeker betreedt de eigenlijke kerk via een voorportaal en ziet direct de 'iconostase' achterin de kerk. Deze iconenwand is het visitekaartje van elke orthodoxe kerk.

De Orthodoxe Parochie van de H.H. Eersttronende Apostelen Petrus en Paulus te Deventer, maakt deel uit van het Aartsbisdom van de Russisch-Orthodoxe parochies en kloosters in West-Europa.

De parochie gebruikt de Griekse kalender. Alle feesten die op een vaste datum vallen, zoals Kerstmis, worden op die datum gevierd. Pasen en de met Pasen samenhangende feesten op een variabele datum worden gevierd volgens de oude (Griekse) kalender en vallen meestal later dan in de Westerse kalender

De kerk wordt vooral bezocht door Nederlanders, maar ook door veel mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands, in de meeste diensten met enig Kerkslavisch. Soms wordt er ook in andere talen gebeden en gezongen.

Deze Ortodoxe Kerk is bijzonder in zijn soort. Een prachtige wand scheidt de altaarruimte, waar alleen de priester mag komen. De iconen op de wand hebben een vaste indeling. Daarvan mag niet worden afgeweken. In het midden bevindt zich de deur naar de altaarruimte en aan weerszijden zijn iconen van Maria en Christus geschilderd. De iconostase van Deventer is speciaal voor deze kerk gemaakt in Rusland.

Voor het lezingenrooster verwijzen wij je graag door naar de website van Orthodoxe Parochie H.H. Eersttronende Apostelen Petrus en Paulus.

Openingstijden

Diensten:
Zaterdag 19.30 - Vigilie (behalve in juli en augustus)
Zondag 10.00 - 3e en 6e Uur
Zondag 10.30 - Goddelijke Liturgie

Contactinformatie

Russisch Orthodoxe Kerk
Korte Assenstraat 13
7411JP Deventer

Voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Bruikbaar toilet