Oudste stenen huis van Nederland

Stap binnen en de vloer ligt een meter lager, op middeleeuws straatniveau

Toen Amsterdam nog een onbewoond moeras was, en de naam ‘Moskou’ nog gemunt moest worden, dreef Deventer al handel met Kiev en Novgorod.

Het behoeft dan ook geen verwondering te wekken dat het oudste nog bewoonde stenen gebouw van Nederland in Deventer staat: de Proosdij.

De huidige proosdij werd vanaf 1130 gebouwd door bisschop Filip van Katzenelnbogen, een hoge geestelijke van hoge adel, gelieerd aan het koninklijk huis. Het moest een robuuste, goed verdedigbare ambtswoning zijn voor hem en zijn opvolgers als proost (hoofd) van het Kapittel van St Lebuinus annex aartsdiaken van Deventer.

Het huis is gebouwd op de fundamenten van een oudere kapel uit de tijd van koning Zwentibold en bisschop Radboud (eind IXe eeuw). Voor de bouw lieten de proosten grote brokken vulkanisch gesteente (tufsteen en trachiet) uit de Eiffel aanrukken, aangezien natuursteen hier te lande niet voorhanden was, en de baksteen pas na 1250 in zwang zou komen. De muren zijn tot en met de tweede verdieping goeddeels origineel en hebben een gemiddelde dikte van meer dan een meter.

Het oudste huis is nog steeds bewoond. De begane grond is sinds 2022 ingericht als mini-tentoonstelling over de historie van de Proosdij. Deze is te bezoeken met een gids.

Ga naar www.geertgrote.nl voor meer informatie!

Contactinformatie

Oudste stenen huis van Nederland
Sandrasteeg 8
7411KS Deventer