De Drie Haringen

Typisch Hanze!

Dit pand is één van de belangrijkste en mooiste middeleeuwse koopmanshuizen die in Nederland bewaard zijn gebleven. Helaas is het pand niet openbaar toegankelijk, maar de gevel is absoluut het bezichtigen waard.

De Drie Haringen is gebouwd door Herbert Dapper, een rijke haringkoopman en aanvoerder van het belangrijkste koopmansgilde van Deventer. Herbert Dapper was een groot liefhebber van verschillende vormen van Europese bouwkunst. Onder aanvoering van bouwmeester Jacob Corneliszoon Vermeyen werden op smaakvolle wijze Vlaamse en Duitse invloeden gecombineerd, wat betekent dat de gevel fraaie versieringen kent.

De gevel is een uniek stukje Vlaamse Renaissance architectuur in Nederland. Die stijl staat behalve vanwege de talrijke versieringen van natuursteen ook bekend om zijn hoogbouw, in dit geval 4 verdiepingen. Het exacte bouwjaar van het fraaie middeleeuwse pand op Brink 55 is onbekend, maar experts in monumentenzorg schatten dat het vier verdiepingen hoge koopmanshuis ergens tussen 1530 en 1550 is gebouwd.

Contactinformatie

De Drie Haringen
Brink 55
7411 BV Deventer