De Latijnse School

De bakermat van het humanisme

De Latijnse School wordt ook wel de 'bakermat van het humanisme' genoemd. Jonge Desiderius Erasmus heeft hier op school gezeten en het leuke is. Waar vroeger klaslokalen waren, vind je nu hotelkamers. Hotel In Het Huis Van Deventer zit gevestigd in dit prachtig historisch pand.

Voor Deventer was de ontwikkeling van de kapittelschool onder leiding van de Broeders des Gemenen Levens tot een hoog aangeschreven Latijnse School zeer bepalend.

Thomas รก Kempis genoot er eind 14de eeuw zijn basisopleiding. Eind 15e eeuw, van 1483 tot 1493 zou de school onder leiding van de rector Alexander Hegius tot een van de belangrijkste intellectuele centra van de Noordelijke Nederlanden uitgroeien. Hegius introduceerde namelijk Grieks als vak, een unicum voor die tijd. Ook de toen nog jonge Desiderius Erasmus kwam daarom voor een korte periode naar Deventer. Uit zijn geschriften is bekend dat hij onder andere een lezing heeft bijgewoond van de belangrijke vroeghumanist en theoloog/filosoof Rudolf Agricola (1443-1485). Deze was daartoe waarschijnlijk uitgenodigd door zijn vriend en oudleerling Hegius. De Latijnse School in Deventer wordt wel de 'bakermat van het humanisme' genoemd.

Contactinformatie

De Latijnse School