Proud Music of the Storm

Deze duo tentoonstelling in Kunstenlab maakt deel uit van Perifest 2023. Beate Bos neemt ons met haar werk ‘All things pass into the night’ mee in haar nachtelijke stadswandelingen. Sarjon Azouz (hen/ hun) creëert in hun werk een post-narratieve wereld waarin hen hun Queer identiteit onderzoekt door een dialoog te voeren tussen hun vele alter ego’s.

Beate Bos Niet de mensen zelf maar wat men achterlaat staat centraal in de foto’s van Beate Bos. We begeven ons in een nasleep van het nachtleven, wat sporen voor ons heeft achtergelaten, al dan niet expres. Bos maakt veel gebruik van afsnijdingen en harde flitslichten, die doen denken aan een rauwe Instagram story. Haar onbewerkte foto’s worden gepresenteerd als aanplakposters die je tegen zou kunnen komen op straat.

Sarjon Azouz

Het dialoog wordt gevoerd middels performance, schrijven en audiovisueel onderzoek. Volgens Azouz is identiteit een kunstmatig construct en is het onderzoeken van hun identiteit noodzakelijk om te overleven. Bij elk alter ego past een ander scenario, wat de aandacht vestigt op deze personages als politieke consequenties van de verhalen die ze vertellen. In het werk ‘Bimbo Zygote’ komt Azouz op voor trans masculiene jongeren. Een tekort aan adequate transzorg en therapiehormonen is in onze realiteit zeer herkenbaar.

Denkbeeldige samenleving

Bos en Azouz plaatsen allebei een dystopie in de context van onze belevingswereld. Het werk van Bos toont beelden die lijken alsof ze uit een post-apocalyptische wereld komen; de ruwheid van de stad en het verlaten gevoel wat de nacht met zich mee kan brengen. In het werk van Azouz zien we een sci-fi scenario dat eigenlijk al werkelijkheid is, en wordt het publiek uitgedaagd om hun eigen keuzevrijheid en impact op dit scenario te traceren.

Curator Sietse Hagenbeek

De Perifeer werkt voor deze tentoonstelling in Kunstenlab samen met een co-curator. Derdejaars ArtEZ-student Sietse Hagenbeek was als scholier al frequent bezoeker van De Perifeer en is dat nog steeds. In deze samenwerking richt het programma van PERIFEST zich o.a. nadrukkelijker op jongeren, zowel door podium te bieden als in het publiek, terwijl tegelijkertijd het breed gevarieerde en experimentele karakter sterk wordt doorgezet.

Hanzejaar

De nieuwe opzet van PERIFEST past mede dankzij de input van Sietse Hagenbeek naadloos in het programma van Hanzejaar 2023. Tijdens het Hanzejaar staan Deventer en de acht andere Hanzesteden in Oost-Nederland in het teken van het eeuwenoude Hanze-gedachtengoed. Het programma in Deventer focust zich op de Hanzestad van vandaag, als vernieuwende en eigenwijze stad; een stad waarin initiatieven als De Perifeer essentieel zijn. Bovendien zijn Hanze-waarden als lef, samenwerking en over grenzen kijken verankerd in ons programma.

PERIFEST 2023 wordt georganiseerd door De Perifeer i.s.m. Kunstenlab en mede mogelijk gemaakt door Hanzejaar 2023, Gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting Wesselings van Bremen, Jeannette Hollaarfonds en Deventer Cultuur Club.