Perifest

Uniek festival in De Perifeer én bij de inpandige buren van Kunstenlab. Het programma is dit jaar onderdeel van Hanzejaar 2023 en bestaat uit twee delen; het festival op 8 april én een tentoonstelling van 25 maart t/m 7 mei.

De Perifeer werkt in deze editie van PERIFEST en de bijbehorende tentoonstelling Proud Music of the Storm in Kunstenlab voor het eerst samen met een co-curator! Derdejaars ArtEZ-student Sietse Hagenbeek was als scholier al frequent bezoeker van De Perifeer en is dat nog steeds. In deze samenwerking richt het programma van PERIFEST zich o.a. nadrukkelijker op jongeren, zowel op het podium als in het publiek.

Line-up

Fuensanta: Warmbloedige poëzie en bezielde zangkunst van de Mexicaanse zangeres en contrabassiste Fuensanta Méndez komen samen in kleurrijke composities waarin de weelderige natuur en energieke spirit van haar geboorteland wordt verklankt. Fuensanta’s muziek bevat de vrijheid en rijkdom van de hedendaagse jazz, maar behoudt tegelijkertijd de eenvoud van een popsong.

HALA: HALA is een divers en energiek muzikaal spektakel – vol onverwachte wendingen die zijn gebaseerd op de sprookjesachtige composities van zangeres en bandleider Helene Matthia, met Arno Bakker (Andy Frasco & The U.N.) op sousafoon, Jorrit Westerhof (3times7) op gitaar en Gerri Jäger (Knalpot, Rooie Waas) op drums. HALA doorkruist diverse genres; van progressieve rock, avant-pop en (vrije) improvisatie tot avant-garde en cabaret. Je hoort invloeden van artiesten als Neneh Cherry, Nina Hagen en Acoustic Ladyland.

Gökay Atabek: Amplified Fencer is een onderzoeksproject van Gökay Atabek waarin hij observatietechnieken en impliciete compositie onderzoekt met behulp van experimentele interfaces. In deze performance worden de bewegingen van een schermer (Gökay Atabek zelf!) ontleed en vertaald in soundscapes, via sensoren, een neuraal netwerk en een experimentele synthesizer.

Bastian Benjamin en Amber Baju: Voor deze editie van PERIFEST hebben we twee lokale helden in het diepe gegooid, door ze uit te nodigen om voor het eerst samen op te treden. Bastian Benjamin en Amber Baju delen een voorliefde voor modulaire synths, maar waar deze kersverse samenwerking op uitdraait is voor iedereen nog een verrassing.

Hebe Diepenmaat: Derdejaars kunststudent aan ArtEZ, Arnhem. Ze schildert, haakt en tuft – een techniek om tapijten te maken. De werken zijn vaak groot van schaal en maken door kleur- en materiaalgebruik veel indruk. Een werk bevat over het algemeen meerdere technieken, waarbij onderzoek centraal staat. Het gebruik van tekst in het werk van Diepenmaat brengt het beeld samen tot een geheel. De teksten in combinatie met krachtige lijnen en kleurvlakken laat zien dat ze het publiek kan bespelen en confronteren. Tijdens PERIFEST is haar werk ‘Ah jôh, vlieg op’ te zien in de podiumruimte van Kunstenlab.

Soon to Expire: Het jonge Nederlands/Litouwse project Soon to Expire bestaat uit Austeja Zvirblyte (vocals) en Jorrit Westerhof (electronics). Ze baseren hun shows op hauntology (het idee dat elementen uit ons sociale en culturele verleden terugkeren in de vorm van geesten) en gebruiken daarvoor opnamen uit de jaren 20. et typische gekraak van oude platen verstopt zich in opgewekte, meestal dansbare muziekflarden, die het koppel verder manipuleert tot een spookachtige maar wonderschone sound, vermengd met theatrale, live gezongen opera, in een bad van overdadige reverb.

Proud Music of the Storm: Beate Bos en Sarjon Azouz plaatsen tijdens deze duo tentoonstelling allebei een dystopie in de context van onze belevingswereld. In het werk ‘All things pass into the night’ van Bos zien we beelden die lijken alsof ze uit een post-apocalyptische wereld komen; de ruwheid van de stad en het verlaten gevoel wat de nacht met zich mee kan brengen. In het werk ‘Bimbo Zygote’ van Azouz zien we de dystopie terug in een sci-fi scenario dat eigenlijk al werkelijkheid is, en wordt het publiek uitgedaagd om hun eigen keuzevrijheid en impact op dit scenario te traceren. Proud Music of the Storm is van 25 maart t/m 7 mei te zien in Kunstenlab.

Rowan de Beaufort: Tweedejaars kunststudent aan de HKU fine-art in Utrecht, maar schrijft daarnaast al enige jaren Nederlandstalige samba met klassieke gitaar en zang. Zijn muziek is gebaseerd op de samba traditie met artiesten als Cartola en Nelson Cavaquinho. De passie voor zijn grote voorbeelden is duidelijk voelbaar en de combinatie van de Nederlandse taal met warmbloedige samba is onverwacht overtuigend; de liedjes ademen weemoed en saudade.

Olaf Putker & the Scenic Sound: Met een voorliefde voor eigentijdse indie en zeventiger-jaren folk, klinkt Olaf Putker & the Scenic Sound als een mix van Wilco, Nick Drake, Elliott Smith en Hollands eigen Daryll-Ann. Sinds zijn achtste levensjaar struint Olaf platenzaken en slonzige barretjes af om zijn songs ten gehore te brengen. Een paar jaar later speelde hij in poppodia als Luxor Live en Hedon en haalde de landelijke finale van Kunstbende. Begin 2020 bundelde hij krachten met the Scenic Sound. Bij tijd en wijlen hoor je beheerste americana, maar vaak culmineren hun liedjes in een rebelse muur van geluid, steevast gebracht met puberale en brutale energie.

Maaltijd van Magda

Omdat PERIFEST om 15 uur aftrapt en doorloopt tot in de avond, bieden we een maaltijd aan. Niet zomaar een maaltijd, maar een overheerlijke (vegan!) Orzo Fungi van chef Magda, die ook al jaren tot grote tevredenheid artiestenmaaltijden maakt voor De Perifeer! Als je mee wil eten (en geloof ons, dat wil je!), koop dan van tevoren alvast een ticket+maaltijd voor slechts €5 extra, zodat Magda weet hoeveel ze ongeveer moet maken en we niet onnodig voedsel verspillen. Thanks en eet smakelijk!

Hanzejaar

De nieuwe opzet van PERIFEST past mede dankzij de input van Sietse Hagenbeek naadloos in het programma van Hanzejaar 2023. Tijdens het Hanzejaar staan Deventer en de acht andere Hanzesteden in Oost-Nederland in het teken van het eeuwenoude Hanze-gedachtengoed. Het programma in Deventer focust zich op de Hanzestad van vandaag, als vernieuwende en eigenwijze stad; een stad waarin initiatieven als De Perifeer essentieel zijn. Bovendien zijn Hanze-waarden als lef, samenwerking en over grenzen kijken verankerd in ons programma.

PERIFEST 2023 wordt georganiseerd door De Perifeer i.s.m. Kunstenlab en mede mogelijk gemaakt door Hanzejaar 2023, Gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting Wesselings van Bremen, Jeannette Hollaarfonds en Deventer Cultuur Club.

Perifest
Locatie: De Perifeer & Kunstenlab in het Havenkwartier
Datum: zaterdag 8 april
Tijdstip: Vanaf 15:00 uur
Entree: € 25,-/€ 20,-/€ 15,-/€ 10,-
Website voor meer informatie: www.perifest.perifeer.org