Hanze Lebuinusconcerten

Lebuinusconcerten toont dit jaar het internationale karakter van het Hanzeverbond door muziek uit te voeren van componisten die afkomstig zijn uit belangrijke Hanzesteden of er werkzaam waren.

Het Hanzejaar 2023 in Deventer brengt een ode aan de Hanze; het Middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht. Veel van de steden die werden aangedaan op de handelsroutes hebben nauwe verwantschap met de klassieke muziek uit latere eeuwen. Zo werden er beroemde componisten geboren als Händel en Telemann en werkten er fameuze musici zoals Bach, Mendelssohn en Grieg. Kortom: de handelsroutes bieden een haast onuitputtelijke bron voor een muzikale ontdekkingsreis!

Muzikale reis langs de Hanzesteden

De Stichting Lebuinusconcerten gaat op zoek naar schatten uit het verleden van de Europese Hanzesteden door muziek uit te voeren van componisten die afkomstig zijn uit belangrijke Hanzesteden of er werkzaam waren. De Baltische staten hebben bijvoorbeeld prachtige muziek voortgebracht, denk aan de fameuze muziek van Arvo Pärt. Ook staan we stil bij Scandinavische muziek van bijvoorbeeld Grieg en muziek uit het achterland van Duitsland met composities van Bach, Mendelssohn of Telemann. In het afsluitende concert concentreren we ons op de ‘bakermat’ van de Hanze: Lübeck. De componist Dietrich Buxtehude verzorgde hier, als muzikale omlijsting van handels bijeenkomsten, de zogenaamde ‘Abendmusiken’. Al met al een geweldige muzikale reis langs de vele handelssteden tijdens de Hanze.

Programma

Zondag 7 mei - Koorconcert Audite Nova met muziekstukken uit de Baltische en aangrenzende landen
Zaterdag 17 juni - Hanzestroom: Verhalen van een koopman
Zaterdag 22 juli - Ga je mee naar... Bergen? Orgelconcert van Kirsten Gramlich
Zaterdag 5 augustus - Ga je mee naar... Novgorod? Orgelconcert van Susanna Veerman
Zondag 6 augustus - BoekenmarktConcerten
Zaterdag 19 augustus - Ga je mee naar... Londen? Orgelconcert van Geerten Liefting
Zaterdag 2 september - Ga je mee naar... Erfurt? Orgelconcert van Sietze de Vries
Zondag 15 oktober - Koorconcert Sorø Boys Choir
Zondag 10 december - Abendmusiken is een spectaculaire afsluiting van de Hanzeconcertreeks in de Lebuinuskerk. We reizen naar Lübeck, de bakermat van de Hanze.

Meer informatie en programma:
www.concerten.lebuinuskerk.nl
www.facebook.com/Lebuinusconcerten