De Heilige Nicolaas en de Hanze

De tentoonstelling ‘De Heilige Nicolaas en de Hanze’ vertelt het verhaal van de heilige Nicolaas en zijn verering, in combinatie met het verhaal van de Hanze, haar steden en inwoners, en toont daarmee de bijzondere relatie tussen de heilige Nicolaas en de Hanze. Drie bijzondere verhalen in één expositie.

De heilige Nicolaas was tot circa 1560 een even legendarische als populaire heilige. Hij speelde een belangrijke rol in het devote dagelijkse leven van de middeleeuwer.
Van de 12e tot het midden van de 16e eeuw verenigden vele tientallen steden in Noord- en Oost-Europa zich in het handelsverbond de ‘Hanze’. Voor de inwoners van deze Hanzesteden was ook de heilige Nicolaas van groot belang in het leven van alledag. Hij was onder meer de beschermheilige van de handels- en zeelieden van de Hanze.

Broederenkerk

De tentoonstelling vindt plaats in de Deventer Broederenkerk, daterend uit de 14de eeuw en daarmee één van de oudste kerken van de stad. De kerk is nu de parochiekerk van de Heilige Lebuinus Parochie. Onderdeel van de parochie zijn ook de aan de heilige Nicolaas gewijde kerken in Schalkhaar en Lettele. De middeleeuwse Broederenkerk, in het centrum van de Hanzestad Deventer, is een unieke locatie voor deze tentoonstelling.

Stadswandeling & fietstocht

Bij de tentoonstelling zal er ook een stadswandeling door de historische binnenstad van Deventer verschijnen, met daarin het verhaal over de heilige Nicolaas en Deventer. Ook komt er een fietstocht langs de zeven (!) aan Nicolaas gewijde kerken in Salland.

De Heilige Nicolaas en de Hanze
Broederenkerk, Broederenstraat 18 te Deventer
Datum: Zondag 18 juni t/m zondag 10 september
Open: woensdag en donderdag 13.00 – 16.00 uur, vrijdag en zaterdag 11.00 – 16.00 uur

Meer informatie: www.nicolaasenhanze.nl