24-uur Hanze

Ben je een geboren en getogen Hanzestadbewoner, of een toerist die zich voor het eerst onderdompelt in de prachtige Hanzestad Deventer? Het maakt niet uit, want de 24-uur Hanze is voor iedereen een geweldige kans om alles wat Hanzestad Deventer te bieden heeft in 24 uur te ervaren.

Ondernemers en (culturele) instellingen tonen zich tijdens de 24-uur Hanze van hun meest creatieve kant. Laat je dus verrassen en kom op zaterdag 14 en zondag 15 oktober naar 24-uur Hanze! Je wordt getrakteerd op meer dan 25 culturele en feestelijke activiteiten in Deventer.

Programma

Artsomnia: Kunst Matige Slapeloosheid

Locatie: De Drie Haringen

De Drie Haringen in Deventer is een van de belangrijkste en mooiste zestiende-eeuwse koopmanshuizen die in Nederland bewaard zijn gebleven. Dit bijzondere Hanzemonument is doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar speciaal voor het Hanzejaar en 24-uur Hanze opent de Drie Haringen haar deuren.

Wat krijg je als je twee makers voor vierentwintig uur opsluit? Bastiaan van Vuuren (producer) en Guusje Slagter (kunstenaar) zullen een etmaal lang aan de slag gaan in de Drie Haringen.

Bezoekers worden ondergedompeld in het maakproces van Bastiaan en Guusje. Op de begane grond zal Guusje aan de gang gaan met een kunstwerk dat zich door de ruimte zal verspreiden. Ook kan er in de prachtige kelder geluisterd worden hoe Bastiaan van Vuuren een muzikaal kunstwerk maakt met de stadsgeluiden van Deventer.

Op zondagochtend kun je het eindresultaat komen bewonderen tijdens de eindpresentatie.

Informatie:

 • 24 uur lang, van 14 oktober 10.00 tot 15 oktober 10.00 uur
 • Eindpresentatie: 15 oktober, 9.00-10.00 uur
 • Entree: gratis

De club is nu uw kerk - en er staat een DUVEL op de dansvloer

Locatie: Penninckshuis

De rijke linnenkoopman Herman Penninck liet deze kerk met de rijk versierde gevel in 1583 bouwen op een hoek van de Brink, nu ‘Penninckshoek’ geheten.

Ischa den Blanken (1991, Deventer) is dichter, audiovisueel maker, schrijver, spreker, filosoof en cultureel duizendpoot. Hij neemt het Penninckshuis over en verandert de voormalige kerk in een plek waar vragen worden gesteld in plaats van beantwoord. Ischa laat drie werken zien die de geest prikkelen.

 • APORIA - Onlangs bracht Ischa deze bundel van vijf poëtische audiowerken over de dubbelzinnigheid der dingen uit. De bundel bestaat uit vijf werken die gaan over wat zich net buiten de taal ophoudt. APORIA is vrucht van een samenwerking met productiehuis BRUT en een groep getalenteerde makers uit uiteenlopende disciplines. Luister hier.
 • DUVEL - In DUVEL kruipt Ischa in de huid van de meester der verleiding en spreekt de mens aan op haar nihilisme en hedonistisch gedrag. Spoken word-monoloog en immersieve ervaring, op maat gemaakt voor het Penninckshuis.

Informatie:

 • 14 oktober, 12.00-23.00 uur
 • Aporia audio & film: 12.00-18.00 uur / DUVEL live-voorstellingen: 20.00 / 21.00 / 22.00 uur
 • Entree: gratis

Kunst, muziek, workshops en lezingen

Locatie: Museum EICAS

Zaterdag 14 oktober

- Tentoonstelling Gravend Naar De Toekomst - EICAS toont werk van Maarten Vanden Eynde dat gemaakt is tussen 2000 en 2022. Twee decennia waarin ons leven, werken en denken radicaal getransformeerd zijn. In Gravend naar de toekomst onderzoekt Maarten Vanden Eynde (1977) de invloed van deze ongebreidelde groeispurt op de aarde.
- Tentoonstelling Transtonations - De tweede tentoonstelling (naast de vaste collectie) is Transtonations, een meerjarig, Europees kunstproject, geïnitieerd door Tanja Isbarn. Zij vroeg vijf internationale geluids- en beeldende kunstenaars om individuele interpretaties van Astor Piazzolla's Etude #5 te ontwikkelen.
- Hanze Workshop in Atelier EICAS - Geïnspireerd door onze tentoonstellingen? Loop dan binnen bij het atelier en ga aan de slag met het maken van een eigen kunstwerk, gebaseerd op de NUL-kunst. Als materiaal gebruik je ‘Hanzewaren’.
- Muziek in het OREZ Kunstcafé - Tijdens de openingstijden van het museum kun je in het café even bijkomen met een kop koffie of thee. Met of zonder muzikale begeleiding, maar altijd omringd door kunst.

 • Paul Brederveld:
  Nederlandstalige kleinkunstliedjes met een hoge tekstdichtheid. Minimalistisch, gewapend met een gitaar en een krachtige stem, probeert hij de wereld om zich heen te begrijpen.
 • Bert Spiertz:
  Liedjes over het leven in de stad, mensen, langs rivieren, in de natuur en heelal. Vlechtende melodieën op zes- en twaalfsnarige akoestische gitaren met zang.

- Lezing ‘Het uur Nul…’ - Filosoof, schrijfster en docent Lisa Doeland houdt een lezing/discussie over haar spraakmakende boek Apocalypsofie (met op de cover beeld van Maarten Vanden Eynde). Ook Vanden Eynde is aanwezig ter afsluiting van zijn expositie Gravend naar de toekomst. Gevolgd door een liveoptreden van Bert Spiertz in kunstcafé OREZ.

Zondag 15 oktober

- Afronding expositie Transtonations

 • Geluidswandeling door Ingeborg Entrop (zie ook www.eicas.nl/transtonations).
 • Interactieve ‘muzikale’ workshop voor kinderen samen met Tanja Isbarn, kunstenaar en curator Transtonations.

Informatie:

 • Zaterdag 14 oktober: 10.00-23.00 uur (workshop 14.00-18.00 / muziek Paul Brederveld 16.45-17.15 en Bert Spiertz 21.30-22.00 / lezing 19.30-21.30 uur / Hanze Workshop vrije inloop tussen 14.00-18.00 uur
 • Zondag 15 oktober: 09.00-17.00 uur (ontbijt 09.00-10.30 / geluidswandeling 11.30 / kinderworkshop 14.00 uur)
 • Entree: OREZ Kunstcafé: gratis. Museumbezoek (incl. lezing en workshop: volwassenen €12,50 / kortingskaart €7,50 / tot 18 jaar €2,50
 • Aanmelden lezing: via info@eicas.nl onder vermelding van datum, naam evenement en het aantal personen.
 • Meer info: https://www.eicas.nl/museumnacht-2023

Expositie en klovendichtende bierproeverij

Locatie: Geert Groote Huis

Kom naar de spraakmakende expositie ‘Geert Groote en de Kloof’ en ontdek de kansenongelijkheid sinds de tijd van de Hanze. Loop door het kunstobject van Gerhard Lentink en speel het interactieve klovenspel.

Laat ons daarna samen de kloven dempen door mee te doen aan de bierproeverij van Brouwerij Nieuw Sion (bij de toegangsprijs inbegrepen). De bierproeverij wordt muzikaal omlijst door ‘The Other Way Around’. Deze band bestaat rondom schrijversduo Joren Strijbos en Huig Bergsma. Ze grossieren in poppy melodieuze liedjes met vaak een twist. Met Pablo Juncosa op gitaar en Annemiek Harreman op lead vocals.

Informatie:

 • 14 oktober van 11.00-22.00 uur. Bierproeverij*: 16.00-18.30 / Muziek 16.30-17.00 en 17:30-18:00 uur
 • Om mee te doen aan de bierproeverij is het verplicht om je uiterlijk om 15.45 uur te melden. Vol is vol!
 • Entree: €3,00, incl. bierproeverij en optreden
 • Meer info: www.geertgrootehuis.nl

Een spannende avondwandeling met WalkTheH*nze?!

Locatie: startpunt bij de Oude Mariakerk

Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal organiseert ‘WalkTheH*nze?!’, een spannende avondwandeling door de binnenstad van Deventer.

Stap in het verhaal van middeleeuws Deventer. Samen met een gids ga je in het donker - gewapend met een zaklamp - op pad en ontdek je de historie van deze oer-middeleeuwse stad! WalkTheH*nze?! is een aanrader voor elke liefhebber van pure geschiedenis en sfeervolle stadswandelingen.

Informatie:

 • 14 oktober, ronde 1: 19.30 uur / ronde 2: 22.00 uur
 • Entree: gratis*
 • Het aantal deelnemers is beperkt, vooraf online reserveren is verplicht via deventerverhaal.nl/walkthehanz. De zaklamp ontvang je in bruikleen. Museum De Waag sluit aan bij ‘WalkTheH*nze?!’ vanuit Deventer Verhaal.
 • Openingstijden De Waag: dinsdag tot en met zondag, 11.00-17.00 uur
 • Entree: volwassenen 9,00 / jeugd 0 t/m 12 jaar gratis / jeugd 13 t/m 18 jaar €2,50 / Museumkaart gratis

3 tentoonstellingen, 2 kunstenaars, 1 draaimolen, 1 DJ, zeefdruk, muziek en zoetigheid

Locatie: Kunstenlab

- Drie Tentoonstellingen - In de tentoonstelling van Matthijs Bosman kun je plaats nemen in ‘Geloof het of niet...een draaimolen’. Kunstenaar Aam Solleveld bedekte de grote zaal van Kunstenlab met meer dan 1800 stippen, waarbinnen er van alles te ontdekken valt en in het werk van Marije Vermeulen komen mode, meubelmaken en beeldende kunst samen.
- Zeefdrukken met Aam Solleveld - Ontmoet Aam Solleveld met haar zeefdrukken! Je wordt onderdeel van haar werk door een stip te zeefdrukken op een eigen kledingstuk, tas of ander textiel.
- Muziek en snoepgoed met Marije Vermeulen en Meneer De Perifeer - Kunstenaar Marije Vermeulen heeft een plek gemaakt die voelt als een prettig terras of de trap van een herenhuis op een zomeravond. Meneer De Perifeer van het inpandige buurpodium De Perifeer komt er platen draaien; een 4 uur durende DJ-set met een zorgvuldige selectie vinyl die het beeldende werk en de sfeer in de tentoonstellingsruimte op abstracte wijze accentueert. Kom gezellig met Marije praten terwijl er muziek te horen is en je geniet van kleurrijke zoetigheden.

Informatie:

 • 14 oktober, tentoonstellingen van 13.00-17.00 uur. Zeefdrukken ronde 1: 14.00-14:30 uur, ronde 2: 15.00-15.30 uur, ronde 3: 16.00-16.30 uur
 • Entree: gratis, ook zeefdrukken: gratis
 • Meer info: www.kunstenlab.nl

Multimediaal spektakel bij Hanze Experience

Locatie: Oude Mariakerk

De Oude Mariakerk is het kloppend hart van het Hanzejaar in Deventer. De Hanze Experience voert je in een ruim kwartier durend schouwspel mee over de IJssel, de levensader van Deventer, en zet voet aan wal in middeleeuws Deventer. In de Experience ontdek je via indrukwekkende beeldprojecties en meeslepende muziek de belangrijkste aspecten van de stad: zo komen de handelsrelaties, jaarmarkten, culturele bloei maar ook de religieuze aspecten van middeleeuws Deventer aan bod.

Informatie:

Muziek tussen boeken

Locatie: Bibliotheek

Hoor je dat? Er klinken relaxte klanken en raps met slimme woordspelingen uit de bibliotheek. Mis deze bijzondere combinatie niet!

- Jazz For Lovers - Zanger en pianist Marius Brevé speelt jazzstandards en luisterliedjes uit pop en kleinkunst. Relaxte melodieuze songs, intiem en met een lichte swing.
- Voces - Voces is een Nederlandse rapper die het nét even anders aanpakt. Geen grote praat, maar een goed verhaal. Deze ‘huiskamer-rapper’ gebruikt doordachte woordspelingen om je aan het denken te zetten. Echt een aanrader als je houdt van goed luisteren!

Informatie:

Bergkerk wordt Danskerk!

Locatie: Bergkerk

De Bergkerk, een prachtige, Romaanse kruisbasiliek, is in de bloeitijd van de Hanzestad gesticht en werd aan Sint-Nicolaas gewijd, de beschermheilige van de schippers. Tijdens de 24-uur Hanze schudt de Bergkerk op haar grondvesten… als ze transformeert tot Danskerk!

- 19.00-19.30 uur - ABS Jazz Bathmen - Deze dansgroep laat een blokje zien met nummers uit de populaire Barbie-film. De dansen worden met veel plezier uitgevoerd door meiden tussen de 6 en 25 jaar oud.
- 19.45-20.00 uur - DanZo Veelzijdig - 3 groepen, 3 leeftijden, 3 stijlen, 3 docenten – Kidsdance / Modern / Hip Hop Van een vrolijke kinderdans naar een indrukwekkende moderne choreografie tot aan stoere hiphop… alles kom je tegen tijdens deze veelzijdige uitvoering!
- 20.15-20.45 uur - Base4Dance – Flow - Water vloeit door de negen Hanzesteden, verbindt verleden en heden, stroomt in alle richtingen. De groei van Deventer in de Hanzetijd leeft voort. Dansers van Base4Dance brengen deze geschiedenis tot leven in de choreografie ‘Flow, waarin samenwerking en diversiteit samenkomen.
- 21.00-21.30 uur - Sheila’s Buikdanscentrum - Raqs Sharki - Een vrouw zonder buik is als een hemel zonder sterren.
- 21.45-22.15 uur - !MPACT - Over Grenzen XS & Bubbels XS - !MPACT is een modern dansgezelschap dat dans betekenisvol maakt. Met dans als taal wil !MPACT vertellen wat in woorden soms moeilijk te vangen is.

Over Grenzen XS: gedanst door !MPACT
Een stukje uit de voorstelling TEGENWIND. Vluchten uit een land waar je niet meer veilig bent.
Bubbels XS: gedanst door junior !MPACT
Een stuk uit de voorstelling die gaat over de ‘verbubbeling’ van de samenleving

Informatie:

 • 14 oktober, 19.15-22.30 uur
 • Entree: gratis

Yoga op zondagochtend

Locatie: Bergkerk

Melanie Gerbers van Omikami Yoga verzorgt een Hatha Yoga les op een wel heel bijzondere locatie, namelijk in de Bergkerk! Hatha Yoga is een traditionele yogastijl die je leert om je lichaam en je ademhaling te beheersen. Ook wisselt inspanning en ontspanning elkaar af. Iedereen is welkom en ervaring is niet nodig.

Vergeet niet jouw Brekkie op een Hanze Plekkie voor na de yoga te reserveren!

Informatie:

 • 15 oktober, inloop 8.00 uur, les van 8.15-9.30 uur
 • Entree: gratis
 • Neem je eigen yogamatje mee en eventueel een dekentje voor de eindontspanning.
 • Kom op tijd, vol=vol!

Broederenkerk biedt podium voor verschillende koren

Locatie: Broederenkerk

De Broederenkerk vind je midden in het kloppende stadshart van Deventer. Deze kerk heeft een lange en rijke geschiedenis die helemaal teruggaat naar de middeleeuwen. Tijdens 24-uur Hanze geeft de Broederenkerk een podium aan verschillende koren uit Deventer.

- Vocalized - Vocalized zingt vierstemmig (via ‘close harmony’, een meerstemmige zangstijl) lichte muziek, jazz en pop.
- Zingen Zonder Inge - Een enthousiast en verfrissend jong koor uit Deventer met maximaal veertien leden (man én vrouw) tussen de 25-40 jaar, onder leiding van een bevlogen dirigente. Zingen zonder Inge is qua repertoire in geen enkel hokje te plaatsen: van verrassend gearrangeerde popnummers tot traditionele (buitenlandse) volksmuziek, gospelnummers en wat al niet meer!
- NOTES - NOTES is geen koor, geen band, maar uniek in zijn soort: NOTES is een gepassioneerde groep van tien zangers en zangeressen die met elkaar muziek maken. Ze zingen en vermaken het publiek op een enthousiaste manier. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit popsongs, zowel Nederlands- als Engelstalig, maar altijd met een NOTES-sausje.

Informatie:

 • 14 oktober, 12.30-16.00 uur (13.00-13.30 uur: Vocalized / 14.00-14.30 uur: Zingen Zonder Inge / 14.00-14.30 uur: NOTES)
 • Entree: gratis

Sample Sale Festival met Cupido

Locatie: De Zwarte Silo

Het Deventer kledingmerk Don’t Waste Culture organiseert samen met het succesvolle evenement Cupido een Sample Sale Festival voor klanten, vrienden, familie en kennissen uit het hele land.

De Zwarte Silo wordt omgetoverd tot een cultureel centrum waar muziek, kunst en fashion samenkomen. Er worden unieke samples verkocht, maar ook XS tot en met XXL-producten uit het archief zijn te scoren tegen zeer aantrekkelijke prijzen. De DJ’s van Cupido zorgen voor de sfeer, de bar is geopend en er is lekker eten aanwezig. Mis het niet!

Informatie:

 • 14 oktober, 15.00-22.30 uur
 • Entree: gratis

Feest!

Burgerweeshuis

Na het Sample Sale Festival organiseert Cupido in samenwerking met Don’t Waste Culture een feest in het Burgerweeshuis. De deuren zijn vanaf 23.00 uur geopend. Early bird tickets voor Cupido zijn exclusief te verkrijgen via Don’t Waste Culture. Reguliere tickets zijn online te koop via de site van het Burgerweeshuis.

Entree: Early bird tickets € 10,- / Reguliere tickets €15,-

Brekkie op een Hanze Plekkie

Locatie: diverse locaties

Tijdens 24-uur Hanze kun je ontbijten op wel heel bijzondere locaties in het centrum van Deventer!

Betti serveert dagelijks haar brekkie, het lekkerste lokale ontbijt, aan het Grote Kerkhof. Tijdens de 24-uur Hanze serveert Betti ook brekkies op andere plekkies. Wat dacht je van een eeuwenoud handelspand, een kerk of midden op een plein?

Betti serveert onder andere versgebakken brood van bakkerij Bökkers Mölle uit Olst, gezonde yoghurt van boer Berry uit Lettele en een kickstart-your-day gembershot van onze eigen gemberboer uit Deventer. En heel misschien doet ze er een ondeugende pancake bij.

Inderdaad, what-the-hanze?! Zo’n kans laat je niet lopen!

Informatie:

 • 14 en 15 oktober (tot uiterlijk 14 uur)
 • Kosten: €20,00 p.p. (minimaal 2 personen)
 • Aanmelden per mail via , of app naar 06 38373773. Geef de dag en het tijdstip door en laat je e-mailadres en telefoonnummer achter. Wij zorgen voor de brekkies en de plekkies in het centrum van de stad!

Hanzerondleiding voor vroege vogels

Locatie: startpunt bij de Waag

"Beleef Deventer bij zonsopkomst: een magische Hanzestad ontwaakt!" Ga samen met een gids terug in de tijd naar het tijdperk van de Hanze, terwijl de zon langzaam opkomt. De Bergkerk, schitterende koopmanshuizen, een middeleeuws stratenpatroon en stadsplein de Brink met het imposante Waaggebouw vormen het decor.

Laat je verrassen en zie hoe de stad in alle rust ontwaakt.

Informatie:

Hanze Podwalk door middeleeuws Deventer

Locatie: startpunt bij de Oude Mariakerk

Stap in het verhaal van middeleeuws Deventer en ontdek aan de hand van spannende verhalen, bijzondere aanwijzingen en overblijfselen de historie van deze oer-middeleeuwse stad!

De Hanze Podwalk is speciaal gelanceerd voor het Hanzejaar in Deventer. Het is een aanrader voor elke liefhebber van pure geschiedenis en sfeervolle stadswandelingen. Vertellers Bart Vermeulen, gemeentelijk archeoloog bij Gemeente Deventer, en dichteres Johanneke ter Stege nemen je mee op een wandeltocht door middeleeuws Deventer.

De Hanze Podwalk is gratis te beluisteren en start bij de Oude Mariakerk. Liever met een boekje in handig pocketformaat op pad? Dat kan natuurlijk ook! Het Hanze Podwalk boekje is voor €1,00 verkrijgbaar aan de balie bij de Oude Mariakerk, Museum De Waag en de VVV Deventer.

Download de podwalk gratis via www.deventerverhaal.nl/podwalk

Outside Escape: ontdek Deventer met deze raadselachtige stadswandeling

Locatie: diverse locaties

Het is het jaar 1435. Er zijn valse munten in omloop in Deventer en dat kan de jaarmarkt en positie van de stad in gevaar brengen. Kun jij als middeleeuwse agent de dader op tijd ontmaskeren?

De stadswandeling voert langs de hoogtepunten, maar ook de meer verborgen plekken van de binnenstad. Terwijl je de raadsels oplost, reis je door het rijke verleden van deze Hanzestad.

Uitleg
Start op ieder moment, reserveren is niet nodig.

 • Voor één of meerdere teams met 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar
 • Een route is ongeveer 2 uur en 2,5 km
 • Je hebt alleen je smartphone nodig
  Ga naar https://outsideescape.nl/ en zoek naar Deventer. Vul bij 'waardebon code' 24uurHanze in en klik op 'waardebon toepassen'. Ga nu door met afrekenen. Je ontvangt daarna een mail met verdere uitleg.

Informatie:

 • 14 oktober 10.00 tot 15 oktober 10.00 uur
 • Entree: gratis gedurende 24-uur Hanze met de code ‘24uurHanze’
 • Meer info: https://outsideescape.nl/

In samenwerking met:

EICAS | Geert Groote Huis | Museum de Waag | Deventer Verhaal | Kunstenlab | Theaterschip | BRUT | Bibliotheek | Bergkerk | Broederenkerk | Oude Mariakerk | Penninckshuis | De Drie Haringen | Hotel in het Huis van Deventer | De Zwarte Silo | Don't Waste Culture | Hanze Outside Escape Tour | VVV Stadstour - Vroege Vogels | De Perifeer | Kunstcircuit

Bastiaan van Vuuren | Guusje Slagter | Ischa den Blanken | Melanie Gerbers | Bert Spiertz | Paul Brederveld | Jazz For Lovers | Voces | The Other Way Around | Oriëntaalse Dansshow | Impact/Danzo | ABS jazz Bathmen | Base4Dance | Zingen Zonder Inge | Vocalized | NOTES