Programma

Tijdens het Hanzejaar 2023 laten we zien dat Deventer een moderne Hanzestad is. Onze stad is in transitie en staat voor een aantal belangrijke economische en maatschappelijke opgaves. Het Hanzejaar is dan ook hét startschot voor het bekender maken van Deventer als Hanzestad 2.0!

Programma opzet Deventer

Deventer. De stad van de geniale koppen en de creatieve geesten, maar ook van de mensen met de handen uit de mouwen of de poten in de klei. Het rumoer en de evenementen van de stad, maar ook de rust en natuur van het ommeland. Wat verbindt ons? Het Hanze-DNA, de eeuwenoude handelswaarden als het tonen van lef en ondernemerschap. Maar bovenal de trots op onze mooie Hanzestad!

Door in 2023 gezamenlijk vorm te geven aan een bijzonder programma kan iedereen ervaren dat het Hanzegedachtegoed nog steeds inspiratie biedt, voor vandaag en voor de toekomst. Het thema voor het Hanzejaar in Deventer is:

‘Vanuit een rijke (Hanze)historie, wordt de toekomst vormgegeven’

Vier programmalijnen

Van 1 april t/m 31 december 2023 vindt het Hanzejaar plaats. Er is een jaarrond programma in elk van de negen Hanzesteden én er is een overkoepelend programma.

Aan de hand van vier programmalijnen wordt het programma in Deventer opgezet:

1. Nieuwe Hanze
Binnen deze programmalijn gaan we de moderne Hanze laden. Kernwaarden als ondernemerschap, internationalisering, handelsgeest staan in dit programma centraal. We laten zien dat Deventer dé plek is om te ondernemen en te werken. Daarnaast is de kracht van een grensoverschrijdende samenwerking juist nu extra actueel met het oog op het Klimaatakkoord en het behalen van de klimaatdoelstellingen.

2. Hanze 2.0
We gaan in programmalijn samen met jongeren de uitdaging aan en maken de Hanze weer van nu! Het programma wordt daarom grotendeels door jongeren zelf vormgegeven met maatschappelijke thema’s als duurzaamheid en inclusiviteit. Met deze programmalijn willen we laten zien dat Deventer een aantrekkelijke Hanzestad is voor jongeren om te wonen, werken en te studeren.

3. Hanze X Deventer
De Hanze en Deventer zijn al ruim 800 jaar met elkaar verbonden. Dankzij het middeleeuwse decor is de rijke Hanzegeschiedenis duidelijk zichtbaar in onze stad. Maar is iedereen wel goed op de hoogte van de geschiedenis achter dit mooie decor? Welke inspirerende verhalen zijn hier te vinden? Hoe koppelen we dat aan het hedendaagse? In deze programmalijn staat het educatieve en historische aspect voorop. Denk aan cultuur- en erfgoedbeleving, storytelling en educatieve programma’s.

4. Deventer viert de Hanze
De vierde programmalijn richt zich op feest en vermaak. Het Hanzejaar maken en vieren we samen. Een jaar vol evenementen, activiteiten en arrangementen rondom het moderne Hanzethema. We ‘kleuren’ Deventer in 2023 naar de Hanze en dagen iedereen uit om samen te werken en hieraan mee te doen!

Lees hier het uitgebreide projectplan.
Bekijk hier de presentatie van 12 juli 2022 over de opzet van het programma.