Hanzejaar Deventer groot succes!

Meer dan 180 georganiseerde evenementen en activiteiten, 60 betrokken organisaties, 187 publicaties in de pers, 2,8 miljoen bereikte personen op social media en ruim 37.000 bezoekers Hanze Experience; het Hanzejaar Deventer was een groot succes!
Onder de noemer ‘What the H*nze?!’ gingen we vanaf 1 april 2023 negen maanden lang gezamenlijk op zoek naar de Hanze in Deventer tijdens het Hanzejaar 2023. Vol trots presenteren we de resulaten in het evaluatieverslag over dit feestelijke themajaar in Deventer.

.
.

Lees hier het evaluatieverslag


Bomvol programma
Een kleine greep uit het bomvolle programma: het jaar ging van start met de bijzondere multimediale Hanze Experience, het drukbezochte Middeleeuwse Festijn, tentoonstellingen over de populaire heilige Sint Nicolaas, Geert Groote en Deventer als Handelsstad. Duizenden bezoekers en scholieren gingen op verkenning in de stad tijdens één van de vele educatieve expedities en stadswandelingen.

TECHFEAST toonde Nieuwe Hanze en gerenommeerde kunstenaars lieten zich met het residentieproject Hanze | Art inspireren door eeuwenoude boeken uit de Hanzetijd. In de zomer kon men genieten van culinaire Hanze-specials, werd er gefietst langs de Hanzesteden met de Hanzekoers, Cycle4GlobalGoals en de IJsselbiënnale, feestten middelbare scholieren op het What the Hanze Festival en werd er internationaal samengewerkt, onder meer via de Jeugdhanze.

In het najaar was 24-uur Hanze met ruim 25 culturele activiteiten, bracht de Hanze Karavaan in de wijken met buurtactiviteiten een ode aan het ambacht, klonk de Hanze door in klassieke concerten en luisterden bezoekers naar historische Hanzelezingen. Studenten organiseerden Hanze evenementen en tijdens verhalencafés gingen bewoners in gesprek over de Hanzewaarden. Tot slot sloten werd het Hanzejaar spectaculair afgesloten met feestelijke lichtprojecties tijdens Kleur de Hanze. Bekijk hier de aftermovie van het Hanzejaar Deventer.

Trots op onze Hanzestad
We kunnen niet anders dan heel trots zijn op dit inhoudelijke en brede programma. Dat ook nog eens in een zeer korte tijd is neergezet. Er kwam ontzettend veel positieve energie los op meerdere fronten. Van het verzinnen van nieuwe evenementen tot de inspiratie om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Van de trots als onze Hanzestad weer in de landelijke media verscheen tot online video’s die viral gingen. Het Hanzejaar 2023 zorgde voor vele betrokken organisaties, deelnemers en vrijwilligers én niet geheel onbelangrijk: duizenden enthousiaste bezoekers aan onze stad!

Eindverslag en manifest themajaar
Het Hanzejaar heeft veel teweeg gebracht. In het eindverslag staan alle resultaten uitgebreid beschreven. Ook nemen we de nodige lessen mee uit de organisatie van een themajaar. De 10 belangrijkste lessen zijn verwerkt in een manifest dat op 17 april jl. namens de stuurgroep van het Hanzejaar aan de gemeenteraad is aangeboden.

Hanzejaar in meerdere Hanzesteden
Het Hanzejaar 2023 vond naast Deventer ook plaats in acht andere Hanzesteden.↵ Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle: negen parels in het oosten lieten zien dat zij al meer dan 800 jaar verbonden zijn door water en historie. Ook in deze Hanzesteden was er een uitgebreid en feestelijk programma.

Hanzejaar 2023 was een project van Hanzesteden Marketing, Stichting Deventer Marketing, de andere Hanzesteden en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.