Door stadsgidsen

Een oase van groen tussen alle gebouwen

  • Geschreven door Joost Sijtsma
  • Leestijd Leestijd 4 minuten
  • Home 337 x bekeken

Tientallen stadsgidsen laten tijdens hun rondleidingen de schoonheid van Deventer zien en vertellen wetenswaardigheden over straten, gebouwen en de geschiedenis van de stad. Maar wat vinden de stadsgidsen zelf de mooiste, interessantste of boeiendste plek van hun stad?

Wat is een van je favoriete plekjes in Deventer?
Stadsgids Annelien Bennink hoeft niet lang na te denken: de Kloostertuin.

"Toen ik 30 jaar geleden in Deventer kwam wonen was de Kloostertuin van het Buiskensklooster overwoekerd door doornstruiken, het was wel een geheimzinnige tuin maar er zat geen lijn in. Twee bewoners van de Papenstraat hebben van de tuin in overleg met de gemeente een paradijsje met prachtige planten gemaakt. Ze zorgen ook voor het onderhoud, dat doen ze al jaren."
Bij een rondleiding door het Noordenbergkwartier laat Annelien graag de Kloostertuin zien aan 'haar' groep. "De tuin ligt midden in de stad, een oase van groen tussen alle gebouwen. Na de drukte in de stad en al het steen zijn bezoekers verrast door de tuin. De reactie is dan ook vaak: 'Jee, wat is dit mooi'. Het is de mooiste stadstuin van Deventer."

Klooster Zusters van het Gemene Leven

Annelien ziet de Kloostertuin niet los van het complex gebouwen er omheen en daar vertelt ze dan ook graag over. "Rond 1400 was dit klooster al bewoond, dit was de tuin van de bewoners", zegt Annelien op een bankje in de Kloostertuin. "Het was een groot complex van de Zusters van het Gemene Leven met een slaapzaal, eetzaal, werkplaats, boekbinderij en waarschijnlijk een brouwerij. Ze waren zelfvoorzienend, ze zorgden voor hun eigen onderhoud."
Niet alleen bezoekers 'van buiten' zijn aangenaam verrast door de tuin, maar ook Deventenaren zelf. Annelien: "Ze zeggen dan wel als ze deze oase hebben ontdekt: 'Je fietst overal zo snel langs omdat je ergens naar toe moet'. Bezoekers van buiten kijken vaak veel meer in de stad rond dan de inwoners zelf."

Annelien woont in het Noordenbergkwartier, niet ver van de Kloostertuin. "Het is het oudste deel van Deventer. Als je in het Bergkwartier loopt, zie je dat alles daar even prachtig is. Het Noordenbergkwartier is meer een mengeling, er wonen kunstenaars en stadsliefhebbers, je hebt er sociale woningbouw en je ziet juweeltjes van gebouwen in het gebied. Dat geeft een mooie sfeer aan de wijk. Tot aan het eind van de 19de eeuw had je hier nog gasthuizen, zoals op het Muggeplein. De Fermerie is nog een overblijfsel van die gasthuizen. Je kunt heel veel vertellen over deze wijk."

Twee meter boeken over Deventer

Annelien is vier jaar geleden stadsgids geworden omdat ze graag iets voor de stad wilde doen. "Ik hou van deze stad. Toen we hier 30 jaar geleden kwamen wonen werden we direct verliefd op Deventer. Ik ben gek op architectuur, kunst en geschiedenis, bij ons thuis staat inmiddels twee meter boeken over Deventer." En omdat ze graag contact heeft met mensen is de stap naar stadsgids snel gemaakt. "Je raakt dan ook in alles geïnteresseerd, je leert constant bij. Zo is de binnenkant van het stadhuis ook fantastisch voor de liefhebber."

Hoewel ze blijft leren, kunnen er toch nog wel moeilijk te beantwoorden vragen komen. Annelien wijst op de grote boom in het midden van de Kloostertuin. "Eens vroeg iemand me 'wat is dit voor een boom?'. Van bomen weet ik wat minder, dus ik wist het antwoord niet, maar dat geef ik dan ook eerlijk toe. Tegenwoordig heb je ook van die handigerds die het meteen met hun telefoontje op google opzoeken. Ik kreeg ook een keer een vraag over het huis De Poort van Kleef. Een dame vroeg me hoe het kan dat je in veel steden een Poort van Kleef hebt. Ik wist het niet, dus ik heb het later opgezocht. Het blijkt dat Heineken en de broers Hulscher in de 19de eeuw in Amsterdam het bierhuis Die Port van Cleve vestigden. De naam kwam van een oude gevelsteen die in het pand was gevonden. Het bierhuis was direct een groot succes. Veel cafés hebben daarna meegelift op die naam."

Annelien wordt soms verrast door een vraag van een van haar gasten, maar ze weet de mensen die ze rondleidt ook te verrassen. Zoals in de Kloostertuin waar hoog op de muur een mooi beeld van een waterspuwer is geplaatst, gemaakt door de Zwitserse kunstenaar Jeannot Bürgi. "Als gids moet je de mensen omhoog laten kijken, want daar is ook veel moois te zien, of juist naar beneden, bijvoorbeeld naar herdenkingsstenen in de straat. Bezoekers worden verrast door een rondleiding, de reacties zijn vaak heel positief. Dan zeggen ze 'wat is Deventer een mooie stad, we komen nog eens terug'."

Geschreven door Joost

Geboren in Leeuwarden maar inmiddels al ruim 30 jaar inwoner van Deventer. Als journalist/politicoloog heb ik tientallen jaren bij verschillende regionale kranten gewerkt. Geïnteresseerd in politiek, geschiedenis en religie. Vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk, het Historisch Café en gids bij de IJssellinie.