De Nieuwe Akker

Je eigen zelfoogsttuin!

De Nieuwe Akker is een zelfoogsttuin in Schalkhaar, vlakbij de Deventer wijk De Vijfhoek, aan het Overijssels Kanaal. De tuin is opgezet als Community Supported Agriculture bedrijf (gemeenschapslandbouw). Kern van een CSA-bedrijf is de afspraak die gemaakt wordt tussen boer/tuinder en klant. De klanten zijn vervolgens geen klanten meer, maar deelnemer. Eigenlijk lid van de boerderij.

De deelnemer zegt toe (wekelijks) een deel van de oogst af te nemen, ongeacht of die groot of kleiner uitvalt, en daarvoor de kosten te dragen. De boeren op hun beurt spannen zich in om de aarde, de planten en de dieren naar beste kunnen te verzorgen.

Je moet lid worden van De Nieuwe Akker om er te kunnen oogsten. Je kan dus niet zomaar daar groente kopen. Je kan een proef-oogstabonnement van 4 weken nemen, zodat je kan ervaren of het zelfoogsten wat voor je is. Als het bevalt, dan kan je een jaarabonnement nemen. Je oogst seizoengroente, dus nu is er heel veel te oogsten, maar in de winter is het beperkter, en in het voorjaar is er even geen oogst, omdat het land dan bewerkt wordt voor de nieuwe teelt.

De groente wordt biologisch geteeld, wat de smaak zeker ten goede komt. Jan-Jaap Scholten, de tuinder, doet al het werk. Hij maakt een teeltplan, koopt zaden en/of planten in, bewerkt het land, zaait en poot, doet het tuinonderhoud en geeft in een wekelijkse nieuwsbrief aan wat er geoogst kan worden. Als lid van de zelfoogsttuin heb je er dus geen werk aan, behalve het wekelijkse zelf oogsten van de groente. Het principe is dat je oogst wat je eet, zodat er geen verspilling is. Het mooie van deze oogsttuin is dat je ook 'vergeten' of onbekende groente kunt oogsten, zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, schorseneren, koolrabi, tuinmelde, palmkool, pastinaak en groenlof. Gemiddeld kan je zo'n 50 verschillende groentes in een jaar oogsten. In het zomerseizoen zijn er ook aardbeien, bramen en bessen te plukken.

In principe zijn er in voor- en najaar Open Dagen, met onder andere rondleidingen in de tuin. Wil je buiten die dagen je informeren en een kijkje nemen op de tuin, neem dan contact op met Jan-Jaap Scholten. Hoewel hij vaak op de tuin aanwezig is, maar dan aan het werk is, heeft hij met een afspraak alle tijd voor je.

Contactinformatie

De Nieuwe Akker
Lobbertsweg 1A
7433 PT Schalkhaar