Bolwerksmolen

de enige nog op wind werkende houtzaagmolen in Overijssel

De molen werd gebouwd in 1863 gebouwd door de gebroeders Elfrink en heeft een achtkantige bovenkruier met stelling. De molen is in gebruik als zaagmolen. De eigenaar is sinds 1967 de gemeente Deventer. Het is de enige nog op wind werkende houtzaagmolen die de provincie Overijssel rijk is.

In het begin van de 21e eeuw bleek de molen dusdanig verzakt, dat een ingrijpende anderhalf jaar durende restauratie noodzakelijk was. De molen werd geheel gedemonteerd, heipalen werden in de grond gebracht en een nieuwe fundering geplaatst. Daarna kon de molen weer worden opgebouwd. De romp en de kap kregen eveneens een opknapbeurt. Sinds voorjaar 2007 kan de molen zijn werk weer doen en draaien de wieken als vanouds.

Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen. Normaal gesproken is de molen elke dinsdag en zaterdag open tussen 9 en 17 uur. De molenaar en de vrijwilligers zagen dan stammen en doen allerlei voorkomende klussen, zoals zagen slijpen, stammen uit het water takelen, bomen op de zaagslede hijsen en vastzetten, de zagen stellen etc. Tussendoor geven zij graag uitleg aan de bezoekers over de bomen, het "wateren", het zagen en wat niet meer.

Groepsgrondleidingen dienen vooraf te worden gereserveerd. Groepen kunnen ook buiten de openingstijden en in de wintermaanden langskomen om te kijken en uitleg te krijgen.

Houdt er rekening mee dat de molen wordt gerund door een groep vrijwilligers. Het kan dus af en toe voorkomen dat de molen onverhoopt toch gesloten is. Als u van ver komt is het altijd raadzaam om even navraag te doen of de molen open is op de gewenste dag.

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag 09:00 - 17:00
woensdag gesloten
donderdag gesloten
vrijdag gesloten
zaterdag 09:00 - 17:00
zondag gesloten

Openingstijden gelden gedurende het molenseizoen van 1 april tot 1 oktober

Contactinformatie

Bolwerksmolen
Bolwerksweg 6
7419 AA Deventer

Voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Bruikbaar toilet
  • Er is een trap aanwezig