EICAS

Preview

In 2022 vestigt het European Institute for Contemporary Art and Science (EICAS) zich aan de Nieuwe Markt 23 in Deventer. In EICAS staat het raakvlak tussen wetenschap en kunst centraal.

EICAS wordt een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en wetenschappers. Hier zullen verschillende congressen, lezingen, debatten en wordksops georganiseerd in samenwerking met partnets binnen de Europese Unie. In het bijzonder met partners uit nabij gelegen regio's in ons buurland Duitsland.

Het bekende bureau van Hans van Heeswijk architecten (o.a. Museum MORE Gorssel, De Hermitage Amsterdam, Mauritshuis Den Haag) tekent voor het ontwerp. Het glazen dak wordt spectaculair door de screening van het kunstwerk ‘City DNA – Deventer’ van de Chinese kunstenaar Lu Xinjian.

EICAS organiseert in de Polstraat 6A (500 m2 expositieruimte) de komende anderhalf jaar, naast een vaste expositie met de kunstenaars uit de naoorlogse ZERO/Nul-periode, wisselexposities met non-figuratieve hedendaagse kunstenaars van onderzoekende en vooruitstrevende kunst. Vaste expositie Zero/Nul: Henk Peeters, Jan Hendrikse, Armando, Jan Schoonhoven, herman de vries.

De kunstenaars van de Nederlandse Nul-groep, ingebed in de brede internationale ZERO beweging lijken het concept van ‘upcyclen’ avant-la-lettre te hebben uitgevonden. Nul-kunstenaars hadden een scherp oog voor hergebruik en potentie van nadrukkelijk niet-artistieke materialen. Bewustwording is een sleutelbegrip - van mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Nul-kunstenaars zagen de mogelijkheden van het alledaagse. Zij gaven betekenis aan het betekenisloze en esthetiseerden het doodgewone. Het is deze vrijheid van geest die ZERO kenmerkte: die de practische uitvoering destijds niet altijd even makkelijk maakte, maar evengoed verklaart waarom het gedachtegoed ook vandaag de dag nog levensvatbaar en invloedrijk is.

Entree: € 10,- (incl. koffie/thee bij Betti), museumkaart 25% korting, kinderen tot 12 jaar € 2,-

Het toekomstige museum (2.500 m2 expositieruimte) is uniek omdat het zich richt op de naoorlogse Nul en ZERO kunst (o.a. Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Armando, herman de vries (met kleine letters), Ucker, Piene, Mack, Manzoni, Yves Klein, Kusama) en deze lijn doortrekt naar onderzoekende en vernieuwende hedendaagse kunstenaars.

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag 10:00 - 17:00
woensdag 10:00 - 17:00
donderdag 10:00 - 17:00
vrijdag 10:00 - 17:00
zaterdag 10:00 - 17:00
zondag 10:00 - 17:00

Contactinformatie

EICAS
Polstraat 6A
7411KB Deventer

Voorzieningen

  • Cultuurhistorie
  • Expositie
  • Museumkaart

Toegankelijkheid

  • Bruikbaar toilet