Museum De Waag

Handelsicoon en museum

Van oudsher is De Waag al een belangrijk icoon van Deventer. Dit is het oudste waaggebouw van Nederland dat nog als zodanig gebouwd werd. Waar vroeger handel werd gewogen, vind je sinds 1915 een bijzonder museum vol oude schatten van de stad.

De Waag vind je aan de Brink. Toen Deventer uitgroeide tot één van de belangrijkste Hanzesteden aan de IJssel, door met name de toename van jaarmarkten die werden gehouden in Deventer en de stijging van handelaren die van heinde en ver kwamen om hier hun producten te verhandelen, was het nodig om toezicht te houden op maatvoering.En in 1528 werd De Waag gebouwd als weeghuis voor het meten en wegen van al deze handelsproducten.

Het Waag gebouw speelde dus een belangrijke rol in het handelsleven van de stad. Kooplieden vanuit alle windrichtingen moesten hier, onder verantwoordelijkheid van de stedelijke overheid, hun goederen laten wegen. Hedendaags kun je de waag bezoeken voor bijzondere tentoonstellingen en de oude schatten van Deventer.

De Waag

De Waag is een laatgotisch gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Het werd gebouwd van 1528 tot 1531. Maar liefst drie jaar hebben mensen lopen zwoegen om dit prachtige gebouw uit de grond te stampen.

In 1643 werd aan de voorzijde een laat-maniëristisch bordes gebouwd met drie zuilen. Aan weerskanten zijn trappen gebouwd die elkaar op het hoogste punt tegemoetkomen. De Waag was in gebruik tot 1862. Het gebouw heeft diverse ornamenten en reliëfstenen zoals Kiek in de Pot en Kiek uit de Pot. Voor de opvallende kijker kun je zien dat de Waag scheef staat, circa 80 cm uit het lood! Eigenlijk is het de Deventer 'Toren van Pisa'.

Museum de Waag

Hedendaags kun je de waag bezoeken voor bijzondere tentoonstellingen en de oude schatten van Deventer. In de Waag zijn deze zomer 2 tentoonstellingen te bezichtigen: Deventer Bezet & Bevrijd (tot 20 september) en een nieuwe algemene vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Deventer. Voorafgaand aan je bezoek dien je via de website een aanvangstijdstip van je bezoek te plannen en te reserveren.

Deventer Bezet & Bevrijd Dit jaar viert Nederland 75 jaar vrijheid. Landelijk kijken we terug op de Tweede Wereldoorlog en vieren we het feit dat de bevrijding alweer 75 jaar achter ons ligt. Ook in Deventer is er veel te zien over deze roerige periode. De expositie Deventer Bezet & Bevrijd vertelt over de aangrijpende gebeurtenissen.

Vanwege hun strategische ligging speelden de IJsselbruggen bij Deventer een cruciale rol. Nederlandse troepen slaagden erin de spoor- en schipbrug op te blazen, maar toch viel Deventer in de middag van 10 mei 1940 zonder zware gevechten in Duitse handen.

Er zijn veel persoonlijke verhalen over het dagelijks leven onder de Duitse bezetting in Deventer. De verwoestingen door de bombardementen en de ‘vliegende bommen’ (V1’s) in Oost-Nederland komen ook ruim aan bod.

De agenten van het Politie Opleidingsbataljon in Schalkhaar speelden een rol bij de acties tegen de Joden. Van de Joodse Deventenaren zoals de bijzondere Sam Noach, keerde er na de oorlog maar een klein deel terug.

Er is ook veel aandacht voor de verschillende vormen van verzet in Deventer. Van het vaak ‘vergeten’ linkse verzet in ‘Moskou aan de IJssel’ tot aan hulp aan onderduikers, het gewapend verzet en Twentoldrama.

Uiteraard zijn er veel herinneringen aan de Canadezen die onder leiding van generaal Gibson de stad bevrijdden.

Kom naar de Waag om het feestelijke bal op de Brink en de bevrijdingsoptocht te zien. Dankzij veel film- en geluidsfragmenten, foto’s, kaarten en talloze voorwerpen ervaar je het Deventer van 75 jaar geleden.

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag 11:00 - 17:00
woensdag 11:00 - 17:00
donderdag 11:00 - 17:00
vrijdag 11:00 - 17:00
zaterdag 11:00 - 17:00
zondag 11:00 - 17:00

Contactinformatie

Museum De Waag
Brink 56
7411BV Deventer

Voorzieningen

  • Cultuur
  • Cultuurhistorie
  • Erfgoed
  • Multicultureel
  • Museumkaart

Activiteiten

  • Multicultureel

Toegankelijkheid

  • Er is een trap aanwezig
  • Lift