Synagoge

Een gebeds- en gemeenschapshuis

De synagoge aan de Golstraat is in 1892 ontworpen door stadsarchitect J.A. Mulock Houwer en heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad.

De architectuur vertoont kenmerken van de Neo-Renaissance, opvallend is echter de detaillering in Moorse /Oosterse stijl, waarbij gebruik is gemaakt van hoefijzerbogen en minaretachtige bekroningen, met daarop oorspronkelijk maansikkels.

Het interieur is in de loop der jaren gewijzigd. De attributen van de joodse eredienst (bima, arke, torahrollen, etc.) zijn op 25 juli 1941 door NSB’ers vernield. Echter, de vrouwengalerij bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat.

In 1951, nadat Deventer veel Joden had verloren door de oorlog, werd het pand verkocht aan de Christelijke Gereformeerde Kerk. Ten behoeve van de gereformeerde eredienst zijn een preekgestoelte en (niet beschermd) orgel gebouwd.

Sinds 2009 is het pand niet meer in gebruik als kerk, want de Joodse gemeente Beth Shoshanna ging er weer in 2010 weer synagogediensten of ‘Joodse erediensten‘ houden. Daardoor kwam er weer een heilige arke met torahrollen.

Begin 2018 is het pand verkocht aan een nieuwe eigenaar en moest de Joodse gemeenschap het pand verlaten. De gemeenschap is toentertijd verhuisd naar Raalte. De toekomstplannen voor het pand zijn vandaag de dag nog onduidelijk.

Contactinformatie

Synagoge
Golstraat 23
7411PN Deventer

Voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Bruikbaar toilet
  • Er is een trap aanwezig