Stadhuis Deventer

Het bestuur en gemeentelijke diensten

Het Stadhuis van Deventer is gelegen aan het Grote Kerkhof tegenover de Lebuinuskerk. Het prachtige gebouw is een mix tussen historische rijksmonumenten en nieuwbouw. Hier vind je het bestuur van de stad en alle gemeentelijke diensten voor inwoners en bedrijven.

Dat het stadhuis opvalt dat zal niemand ontkennen. Sommigen zullen zeggen dat het een architectonisch hoogstandje is en andere moeten wennen aan de nieuwbouw tussen alle historische rijksmonumenten. Het stadhuis is in totaal 24.000 m2 groot en biedt plek voor het stadsbestuur en alle gemeentelijke diensten.

De zandstenen voorgevel van het oorspronkelijke Raadhuis, met het bordes en bovenin de wapens van de Keizerlijke Hanzestad Deventer en van het bisdom van Utrecht, is classicistisch en uit het einde van de 17de eeuw, ontworpen door Jacobus Roman.

Het heeft een bijzonder interieur met stucwerk, schouwen, gildeborden, betimmeringen en een burgemeesterstoel. In de oude raadszaal hangt het schilderstuk van Gerard ter Borch II "De magistraat van Deventer" uit 1667. Het gebouw herbergt het bestuur van de gemeente Deventer met raadszaal en burgerzaal. Tevens is de officiële trouwzaal van de gemeente Deventer gevestigd in het Raadhuis. Het pand behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Leuk weetje: De zijgevel van het vroegere Wanthuis in de Polstraat is uit 1662 en ontworpen door de befaamde Amsterdamse bouwmeester Philips Vingboons.

Het Landshuis (links van het oorspronkelijke Raadhuis) bestond al vóór 1337. Na aankoop door de stad in 1364 deed het pand dienst als stadstaveerne. In 1632 werd de taveerne geheel verbouwd tot Landshuis. 'Land' is een oude benaming voor gewest; vandaar deze naam voor het pand. Er kwam een rijkelijk versierde bakstenen gevel in renaissancestijl voor het oude gebouw. In het Landshuis zijn diverse vergaderruimten gevestigd, welke worden gebruikt door ambtenaren van de gemeente Deventer.

Het geheel nieuwe stadskantoor, links van het Landshuis, is ontworpen door Michiel Riedijk van Neutelings Riedijk Architecten en opgeleverd in 2016. Het gebouw is georganiseerd rond twee nieuw ontworpen hoven; een open hof rond het voormalige burgemeestershuis en een overdekt binnenhof, de centrale hal, waar inwoners, bezoekers en medewerkers van de gemeente elkaar kunnen ontmoeten.

In samenwerking met de kunstenares Loes ten Anscher zijn voor de eiken kaders vensters een reeks van roosters ontworpen: 2.264 unieke vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren zijn in aluminium gegoten. Verspreid over de buiten- en binnengevels van het gebouw vormen zij samen één groot kunstwerk: Deventer Raamwerk. De zichtbare aanwezigheid van de Deventenaren in de gevel maakt het stadhuiskwartier tot het ‘Huis van de Burgers’.

Rondleidingen Voor groepen is het mogelijk een rondleiding te reserveren in het Stadhuis onder leiding van een gids. Tijdens deze rondleiding komt u op plekken die normaal gesproken voor publiek gesloten blijven. De groepsrondeleiding duurt 90 minuten. De maximale groepsgrootte is 20 personen per gids. Neem voor de mogelijkheden op met de Afd Groepen van de VVV Deventer, of klik hier voor meer info.

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 20:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag gesloten
zondag gesloten

Contactinformatie

Stadhuis Deventer
Grote Kerkhof 1
7411KT Deventer

Voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Assistentiehonden toegestaan
  • Bruikbaar toilet
  • Elektrische rolstoeltoegankelijk
  • Er is een trap aanwezig
  • Invalidentoilet
  • Lift
  • Rolstoeltoegankelijk

Wifi

  • Gratis Wifi