Deventer Geschiedenis in de Waag

14 april - 31 dec 2022

Museum De Waag is het podium voor de rijke collectie van Deventer. Museum de waag is een belangrijk icoon van Deventer.

Op de tweede etage, in een vaste opstelling, toont het museum een overzicht van de Deventer geschiedenis in vogelvlucht. Hier komen de ontstaansgeschiedenis van de stad, de Hanzeperiode met zijn handel en markten, maar ook de nijverheden van zilversmeden en de befaamde koekbakkers aan bod. Deventer werd daarna een echte industriestad met onder meer blik en textiel. Ook uit deze periode vindt u bijzondere objecten.

Deventer was in de Tachtigjarige Oorlog het toneel van een langdurige belegering. De Staatse troepen van graaf Rennenberg omsingelden de stad. Na maanden van gevechten gaven de Spaansgezinde troepen zich uiteindelijk gewonnen. In deze animatie zie je hoe de belegering stap voor stap plaats vond. Het schilderij is daarbij een ware informatiebron. De gevechtshandelingen zijn door de onbekende schilder vernuftig in een totaalbeeld verwerkt.

Met behulp van een animatie geven we een beter beeld van het verloop van de strijd. De animatie geeft tekst en uitleg bij dit beeldverslag uit de 16e eeuw. Met de minitour ‘De belegering van Deventer in 1578’ in de 3Deventer app kun je de slag om de Noordenbergtoren op locatie aan de Gibsonstraat nauwkeurig volgen. Diverse 3D reconstructies laten zien hoe deze belangrijke verdedigingstoren van de stad er destijds uit zag en welke verbeten strijd hier is uitgevochten.

Deze presentatie heeft als doel aandacht te vragen voor de kracht van de vaste collectie van Museum De Waag en is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.

Wanneer

14 apr - 31 dec 2022
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Contactinformatie

Museum De Waag
Brink 56
7411BV Deventer