Beklimming toren Lebuinuskerk

Beklim de trappen van de toren voor een fantastisch uitzicht!

1 april - 30 jun 2023

Zin in een uitdaging? Beklim de toren van de Lebuinuskerk! De smalle spiltrap naar de tweede omgang op 46 meter hoogte bestaat uit 220 treden. Vanaf het hoogste punt heb je prachtig uitzicht over Deventer en de ommelanden.

De Lebuinuskerk is een gotische hallenkerk en kwam tot stand tussen 1450 en 1525. Oorspronkelijk had de kerk aan de westzijde een complex van torens. De centrale toren werd geflankeerd door vier kleinere, in 1454 grotendeels gesloopt. De eerste steen voor de tegenwoordige toren legde men in de zomer van 1459.

Het bovenste gedeelte van de toren, de koepel, wordt ook wel de lantaarn genoemd. Het is een ontwerp van de bekende bouwmeester Hendrick de Keyser uit 1613. Op de koepel staan de woorden Fide Deo, Vigila, Consule, Fortis Age. Hetgeen betekent: Vertrouw op God, wees waakzaam en bedachtzaam, handel onbevreesd.

Beiaard

De lantaarn werd gebouwd om plaats te bieden aan de in 1647 geplaatste beiaard die werd gegoten door de gebroeders Hemony uit Zutphen. Dit is het oudste Hemony klokkenspel van Nederland. Het heeft lang bestaan uit 47 klokken, 28 daarvan zijn nog origineel. In 2009 werd het carillon geheel gerestaureerd. Bij die gelegenheid werden 6 klokken toegevoegd; een 1800 kg zware luidklok en 5 kleine klokjes waardoor de muzikale mogelijkheden sterk zijn vergroot.

Beklimming

De smalle spiltrap naar de tweede omgang van de Lebuinustoren op 46 meter hoogte is in de maanden april t/m oktober regelmatig door het publiek te beklimmen.

Toegang: via Lebuinuskerk, ingang Grote Kerkhof 38
Entreeprijs volwassenen: € 3,00
Entreeprijs kinderen t/m 12 jaar: € 1,-
Kaartverkoop in de kerkwinkel. Deze is geopend tot 15:30 uur.

Voor groepen zijn beklimmingen het gehele jaar mogelijk o.l.v. een gids. Hiervoor kunt u contact opnemen met onze afdeling Groepsarrangementen: Email: groepen@vvvdeventer.nl Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Wanneer

1 apr - 30 jun 2023
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
€ 3,00
Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
€ 1,00

Contactinformatie

Toren van de Lebuinuskerk
Grote Kerkhof 38
7411 KV Deventer