Tentoonstelling: 02

4 juni - 1 september

Op dinsdag 4 juni gaan de deuren open voor tentoonstelling 02! In deze tentoonstelling presenteren we verschillende kunstenaars.

In zaal 1 t/m 4 exposeert Petra Noordkamp (1967). ‘Noordkamp beweegt zich vloeiend tussen fotografie en film. Ze onderzoekt de invloed van ervaringen, herinneringen, films en dromen op de perceptie van architectuur en de stedelijke omgeving’, zo is te lezen op haar website. Noordkamp woont en werkt in Amsterdam en studeerde aan de Gerrit Rietveldacademie. Films van haar zijn onder andere getoond in Amsterdam (Foam), Rome, New York en Parijs.

Chabot Fine Art is een Haagse galerie die, samen met voorganger Galerie de Rijk, al ruim 28 jaar kunstenaars toont die hun wortels hebben in ZERO, Nul en verwante kunststromingen uit de naoorlogse periode. Deze vernieuwende kunst die in Europa en Japan (Gutai) werd ingezet, vormt nog altijd een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars van nu. Vooruitlopend op een grote expositie met Chabot Fine Arts geven we in zaal 5 alvast een preview van het werk van enkele kunstenaars die de galerie vertegenwoordigt.

Tomas Rajlich (1940) volgde een kunstopleiding in Praag als beeldhouwer maar koos al snel voor geometrisch werken. In 1967 was hij medeoprichter van de Klub Konkretistů, – de Tsjechische evenknie van Nul en Zero – waarmee hij nationale bekendheid verwierf. In 1969 ontvluchtte Rajlich zijn land en vestigde hij zich in Nederland. In Amsterdam nam hij deel aan de tentoonstelling Fundamentele Schilderkunst (1975) in het Stedelijk Museum. Inmiddels maken zijn werken deel uit van de collecties van verschillende musea, waaronder MoMA in New York en Centre Pompidou in Parijs. Sinds 2010 woont en werkt Rajlich afwisselend in Praag en Italië.

Roland Kuit, componist en geluidskunstenaar, heeft samen met Rajlich een audiosculptuur gemaakt. Te zien en te horen in zaal 6.

In de gangen tonen we werk van Fred Pollack (1943-2022). Pollack woonde en werkte in Garnwerd (Groningen). Hij was jarenlang werkzaam als psychiater; later alleen nog als beeldend kunstenaar.

In het souterrain van Museum EICAS vindt een verkenning plaats over de rol van AI in de kunst met kunstwerken van Seán Hannan, Peter van Hout en Hans Schuurmans. Hier een korte introductie van de laatste twee. Daarnaast zijn vanaf 15 juni de geselecteerde inzendingen voor de AI-kunstwedstrijd te zien.

& ZERO↵ Museum EICAS toont kunst van Nul naar nu: vanaf de jaren 60 – toen de Nederlandse Nul-beweging ontstond – tot nu. Nul was een eigenzinnige kunststroming die in de rest van de wereld onder de naam ZERO bekend werd. Vooruitlopend op een expositie met ZERO- en non-figuratieve kunst van Chabot Fine Art in Den Haag toont EICAS tijdens 02 alvast enkele werken uit hun collectie.

Wanneer

4 jun - 1 sep 2024
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
€ 12,50
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
€ 2,50

Rondleiding op afspraak (Max 10 personen): €40

Contactinformatie

Museum EICAS
Nieuwe Markt 23
7411PB Deventer