Requiem for Gray | Maurice Bogaert & Roald van Oosten

Geschiedenis, herinneringen en architectuur

20 mei - 2 jun 2023

Maurice Bogaert en Roald van Oosten realiseren in Kunstenlab een totaalinstallatie over de geschiedenis, herinneringen en architectuur van architect Eileen Gray. Als toeschouwer loop je rond door een ruimtelijk verhaal, bijna als in een gedemonteerde film met sets, props, songs en geluidsontwerpen. De tentoonstelling opent op zaterdagavond 20 mei om 20.00 uur met een optreden van Wax&Wane, zij spelen de speciaal voor Eileen Gray geschreven requiem songs.

‘Requiem for Gray’ is een kunstwerk voor en over Eileen Gray. Het is een installatie waarin Maurice Bogaert en Roald van Oosten de geschiedenis, herinneringen en architectuur van deze bijzondere architect en ontwerper laten samensmelten tot een nieuw verhaal. Het begint in 1926 wanneer Eileen Gray de modernistische villa ‘E-1027’ bouwt aan de Côte d’Azur. In tegenstelling tot sterarchitect Le Corbusier, die het huis als een kille woonmachine verbeeldde, ziet Eileen Gray het huis als een extensie van de mens en een spirituele plek met een eigen aura. Le Corbusier was diep onder de indruk van haar ontwerp en misschien zelfs geïntimideerd. Op een dag beschildert hij, zonder haar toestemming, de muren van haar villa, alsof hij zijn territorium wilde afbakenen. Eileen Gray was woest. Nooit kreeg zij een excuus terwijl Le Corbusier wel voor altijd zijn naam aan haar werk verbond. Lopend door de tentoonstellingsruimte word je als bezoeker uitgenodigd een reconstructie te maken van wat zich heeft afgespeeld. Het lijkt alsof je een feest hebt gemist. Alles voelt vers: alsof de verf net droog is en alle gasten net naar huis zijn. Lege glazen, confetti, een platenspeler die eindeloos 'Eileen is the Sun' uit de speakers laat schallen en er schittert een enorme discobal in de vorm van Gray’s villa; Eileen als de zon, in het hart van het universum, wordt in deze tentoonstelling even waar.

Kunstenaars
Maurice Bogaert omschrijft zijn installaties als ‘Filmische architectuur’. Zijn werk laat zich lezen als een gebeurtenis, gestold in de tijd, waar je je als kijker doorheen beweegt. Voor deze tentoonstelling werkt hij samen met Roald van Oosten, voormalig zanger/gitarist van de band Caesar, tegenwoordig componist voor theater en film.

Opening
De tentoonstelling ‘Requiem for Gray’ wordt op zaterdag 20 mei om 20.00 uur feestelijk geopend met een optreden van Wax&Wane, dat de requiem songs voor Gray zal uitvoeren.

Ook te zien ‘Straatleven’ van Sytze Woudsma

Sytze Woudsma maakt olieverfschilderijen waarin hij dak- en thuisloze mensen portretteert. Hij maakt kleurrijke portretten van de mensen die hij op straat ontmoet. Tegenwoordig schildert hij ook de verstilde plekken waar zij leven. Hoe langer je naar zijn schilderijen kijkt, hoe meer er te ontdekken valt. De kunstenaar studeerde in 2021 af aan AKI ArtEZ University of the Arts in Enschede en heeft sindsdien een startersatelier bij Kunstenlab.

Wanneer

20 mei - 2 jun 2023
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Contactinformatie

Kunstenlab
Havenplein 20
7411 ME Deventer