De Heilige Nicolaas en de Hanze

Drie bijzondere verhalen samen in één expositie.

18 juni - 10 sep 2023

De tentoonstelling ‘De Heilige Nicolaas en de Hanze’ vertelt het verhaal van de heilige Nicolaas en zijn verering, in combinatie met het verhaal van de Hanze, haar steden en inwoners, en toont daarmee de bijzondere relatie tussen de heilige Nicolaas en de Hanze.

De heilige Nicolaas was tot circa 1560 een even legendarische als populaire heilige. Hij speelde een belangrijke rol in het devote dagelijkse leven van de middeleeuwer. Van de 12e tot het midden van de 16e eeuw verenigden vele tientallen steden in Noord- en Oost-Europa zich in het handelsverbond de ‘Hanze’. Voor de inwoners van deze Hanzesteden was ook de heilige Nicolaas van groot belang in het leven van alledag. Hij was onder meer de beschermheilige van de handels- en zeelieden van de Hanze.

Broederenkerk

De tentoonstelling vindt plaats in de Deventer Broederenkerk, daterend uit de 14de eeuw en daarmee één van de oudste kerken van de stad. De kerk is nu de parochiekerk van de Heilige Lebuïnus Parochie. Onderdeel van de parochie zijn ook de aan de heilige Nicolaas gewijde kerken in Schalkhaar en Lettele.

Stadwandeling & fietsroute

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een stadswandeling door de historische binnenstad van Deventer, met daarin het verhaal over de heilige Nicolaas en Deventer. Daarnaast komt er een fietsroute langs de zeven aan Nicolaas gewijde kerken in Salland. Zowel de stadswandeling als de fietsroute zijn te koop in de Broederenkerk.

De Heilige Nicolaas en de Hanze
Data en tijdstip: van zondag 18 juni t/m 10 september geopend op wo. & do. 13.00-16.00 uur en vr. en za. 11.00-16.00 uur.
Locatie: Broederenkerk.
Entree: gratis.

Meer informatie: www.nicolaasenhanze.nl

Wanneer

18 jun - 10 sep 2023
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Contactinformatie

Broederenkerk
Broederenstraat 18
7411 LB Deventer