EXPOSITIE ‘DEVENTER BESMET’

15 maart - 1 apr 2023

De expositie ‘Deventer besmet!’ neemt u mee in de geschiedenis en vertelt meer over de medische kenmerken van de pandemieën die Deventer teisterden. Daarnaast willen we u bewust maken van wat een pandemie deed en doet met ons gedrag. Dit doen we met een spannend interactief spel waarbij u, als burgemeester van Deventer, beslist over de toekomst van de stad. Een uitgelezen kans om eindelijk zelf eens het roer in handen te nemen!

Medische en historische achtergrond Bezoekers zullen in de expositieruimte eerst kennismaken met het medische verhaal van een aantal belangrijke pandemieën die Deventer teisterden: melaatsheid, de pest, cholera, pokken, tuberculose en natuurlijk Covid-19. Vervolgens schetsen we aan de bezoekers de historische situatie in Deventer. Waar brachten we onze zieken onder? Welke medische hulp konden we hen bieden? Hoe gedroegen we ons ten aanzien van de zieken?

Interactief spel

Zo werken we toe naar het hoogtepunt: u confronteren met uw eigen gedrag ten aanzien van een pandemie. We gaan u met een kunstzinnig vormgegeven interactief spel vragen om -in de rol van burgemeester van Deventer- keuzes te maken, waarna u geconfronteerd wordt met de consequenties van uw keuzes voor Deventer. Gaat u de uitdaging aan? Het kunstwerk is gemaakt door Front404 uit Utrecht.

Over de totstandkoming van de expositie

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Bibliotheek Deventer, Collectie Overijssel, Peerke Donders Paviljoen en Museum Tilburg, Museum de Dorpsdokter, Museum Boerhaave, Deventer Ziekenhuis en enkele particulieren. Financiële steun kregen we van: Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaanfonds, Provincie Overijssel en Gemeente Deventer.

Wanneer

15 mrt - 1 apr 2023
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Prijs voor leden
gratis
Prijs voor niet-leden
€ 7,50

Contactinformatie

Geert Groote Huis
Lamme van Dieseplein
7411LX Deventer