With Every Exhale Lost

Catherine Ostraya

12 februari - 12 mrt 2023

Catherine Ostraya toont t/m 12 maart 2023 in de podiumruimte van Kunstenlab een installatie waarin nostalgische herinneringen uit een oude familievideo langzaam verdwijnen. Ze maakt met deze installatie zichtbaar dat, hoe gehecht we ook aan onze herinneringen zijn, deze op een gegeven moment vergeten zullen zijn. De kunstenaar ziet dit als een opbeurende gedachte omdat we wanneer we beseffen hoe tijdelijk alles is, we volgens haar beter kunnen waarderen waar we nu zijn.
De opening is op 12 februari om 16.00 uur bij Kunstenlab.

Catherine Ostraya heeft een fascinatie voor gevonden familievideo’s. Dat begon toen zij in Rusland, haar land van herkomst, een VHS-camera kocht waar nog een cassette in bleek te zitten. De familie opnames die nog op de tape stonden raakten haar. Ze brachten herinneringen naar boven aan Ostraya’s eigen kindertijd. Tegelijkertijd had de tape ook iets pijnlijks: wat ooit belangrijk genoeg was om op film vast te leggen, was nu afgedankt of vergeten. De kunstenaar bleef ook in Nederland oude familiefilms verzamelen. Ondanks de culturele verschillen raakten die beelden haar op dezelfde manier als de cassette uit Rusland. Er bleek iets universeels te schuilen in de vastgelegde herinneringen. Het fascineerde haar dat deze kleine tijdcapsules uit de levens van vreemden, haar eigen emoties en herinneringen boven konden brengen.

Ostraya raakte emotioneel gehecht aan de tapes maar wist lange tijd niet wat zij hiermee moest doen. Uiteindelijk besloot ze de beelden letterlijk los te laten. Dat loslaten doet zij via haar installatie With Every Exhale Lost. In de installatie wordt een familievideo afgespeeld met een projector die de film tijdens het draaien langzaam beschadigt, tot er uiteindelijk niks meer van over is.

De eerste versie van de installatie maakte zij in 2019. In de podiumruimte van Kunstenlab laat ze een tweede versie van With Every Exhale Lost zien.

Opening De tentoonstelling is vanaf 21 januari voor publiek toegankelijk, maar op dat moment is deze nog deels in aanbouw. De tentoonstelling wordt zondag 12 februari om 16.00 uur geopend door kunstenaar en filosofiestudent Aisha Pagnes.

Extra activiteiten Op zondag 19 februari om 15.00 uur geeft Marije Vermeulen een rondleiding door de tentoonsteling. (vrije toegang). Op zondag 5 maart is er een verdiepend gesprek met de kunstenaars Catherine Ostraya en Lin Gerritse. Zij spreken met begrafenisondernemer Susanne Duijvestein.

Ook te zien; Het Vruchtlichaam van Lin Gerritse Lin Gerritse toont t/m 12 maart 2023 in de grote zaal veertien nieuwe levende sculpturen. Vanuit zijn fascinatie voor de verborgen schoonheid die schuilgaat in natuurlijke materialen als paddenstoelen en schimmels laat hij in zijn sculpturen die de vorm van zijn lichaam hebben verschillende fases van bloei en ontbinding zien.

Wanneer

12 feb - 12 mrt 2023
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Contactinformatie

Kunstenlab
Havenplein 20
7411 ME Deventer