Het Vruchtlichaam

Lin Gerritse

12 februari - 12 mrt 2023

Lin Gerritse toont t/m 12 maart 2023 in de grote zaal veertien nieuwe levende sculpturen. Vanuit zijn fascinatie voor de verborgen schoonheid die schuilgaat in natuurlijke materialen als paddenstoelen en schimmels laat hij in zijn sculpturen die de vorm van zijn lichaam hebben verschillende fases van bloei en ontbinding zien.
De opening is op 12 februari om 16.00 uur bij Kunstenlab.

Lin Gerritse verwondert zich erover hoe weinig we als mens over ons eigen lichaam weten. We zien onszelf vaak als wezens die losstaan van de natuur, terwijl hij zijn lijf liever ziet als een organische machine. Voor ‘Het Vruchtlichaam’ maakte de kunstenaar replica’s van zijn lijf. Hij liet een mal van zijn lichaam maken die hij vulde met verschillende samenstellingen van alledaagse natuurlijke materialen: schimmels en sporen van paddenstoelen. Sommige sculpturen zullen tijdens de tentoonstelling in bloei komen te staan, terwijl anderen vergaan. Uiteindelijk zal dit proces zich omkeren: de bloeiende sculpturen gaan rotten, terwijl er in de rottende sculpturen nieuw leven ontstaat. Gerritse is gefascineerd door de verborgen schoonheid van deze materialen. Hij documenteert het proces nauwkeurig, zodat hij de verrassingen van deze wonderlijke cyclus kan vastleggen.

Met ‘Het Vruchtlichaam’ zet Lin Gerritse een nieuwe stap: hij toont niet één sculptuur in een bepaalde staat, maar een hele reeks. Zo kun je als bezoeker verschillende fases van het proces zien. Hoe dat er precies uit komt te zien, is ook voor de kunstenaar zelf nog een groot vraagteken. Dat gegeven vindt hij boeiend: om als kunstenaar iets te creëren dat vervolgens zelf een eigen leven gaat leiden. Hij hoopt bezoekers en zichzelf met deze onvoorspelbare sculpturen te verrassen. Changing Perspectives Lin Gerritse is uitgenodigd in onze programmalijn ‘Changing Perspectives.’ Daarbij dagen we de kunstenaars uit om nieuw werk te maken dat een nieuwe ontwikkeling in hun werk laat zien: een perspectiefwisseling. Het biedt de mogelijkheid om als kunstenaar volop te experimenteren en daarmee nieuwe sporen te ontdekken.

Opening De tentoonstelling is vanaf 21 januari voor publiek toegankelijk, maar op dat moment is deze nog deels in aanbouw. De tentoonstelling wordt zondag 12 februari om 16.00 uur geopend door Fruszi Kovai, een Hongaarse kunstenares die werkzaam is in Tel Aviv.

Extra activiteiten Op zondag 19 februari om 15.00 uur geeft Marije Vermeulen een rondleiding door de tentoonsteling. (vrije toegang). Op zondag 5 maart is er een verdiepend gesprek met de kunstenaars Catherine Ostraya en Lin Gerritse. Zij spreken met begrafenisondernemer Susanne Duijvestein.

Ook te zien; With Every Exhale Lost, Catherine Ostraya 'Hoe gehecht we ook zijn aan onze herinneringen, deze zullen op een gegeven moment verdwijnen en vergeten zijn'. Het klinkt wat zwaarmoedig, maar Catherine Ostraya ziet het als een opbeurende gedachte. Wanneer we beseffen hoe tijdelijk alles is, kunnen we volgens haar beter waarderen waar we nu zijn. In de podiumruimte toont zij een installatie waarin een oude familievideo langzaam wordt vernietigd. De tentoonstelling wordt zondag 12 februari om 16.00 uur geopend door kunstenaar en filosofiestudent Aisha Pagnes.

Wanneer

12 feb - 12 mrt 2023
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Contactinformatie

Kunstenlab
Havenplein 20
7411 ME Deventer