Expositie Samenhang - Galerie DNA

In de expositie ‘Samenhang’ tonen twee kunstenaars uit Laren en Amsterdam hun werk

5 januari - 11 feb 2023

Babette van Helsdingen, schilder en graficus uit Laren en Frans van Dorst, beeldhouwer uit Amsterdam tonen hun werken in galerie DNA met als titel ‘Samenhang’. Zij hebben voor deze titel gekozen omdat er in een kunstwerk samenhang te vinden is tussen vorm, kleur en indrukken. Ieder beeld is een avontuur waarin er toegewerkt wordt naar harmonie tussen vorm en inhoud.

Babette van Helsdingen toont met haar olieverfschilderijen de mens in zijn natuurlijke omgeving: water, land en lucht omgeven hem. Zon en maan, wolken zijn onlosmakelijk met hem verbonden. Vogels en paarden spelen vaak een rol in haar werk. Haar etsen zijn veelal afgedrukt in zwart wit, een enkele met de hand ingekleurd. Ook door de zeer beperkte oplage, hebben zij een uniek karakter. Babette vindt het noodzakelijk dat je geest tot rust kan komen in deze complexe wereld vol zintuiglijke prikkels. Het maken van een schilderij werkt voor haar als troost en inspiratie. Door haar gebruik van symbolen, kleur, vorm, ritme, licht en donker raak je als kijker gefascineerd door haar werk.

Frans van Dorst, studeerde - net als Babette - aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij houdt van boetseren met klei, was, acrylic-one en werken met hout. Dit geeft hem een grote vrijheid in het ontwikkelen van zijn kunstwerken. De inspiratie komt uit het onbewuste, een oneindige bron die voeding geeft aan zijn creatieve proces. Zijn onderbewuste wordt gevoed door alles wat Frans doormaakt in zijn ontwikkeling als mens. De eerste aanzetten van een onderwerp komen bij hem tot stand door al improviserend te tekenen. In het creatieve proces heeft hij geen last van de modetrends van de kunst. Wel laat hij zich inspireren door beeldhouwtradities uit het verleden. De kunstwerken van het kubisme uit het begin van de 20e eeuw hebben diepe indruk op hem gemaakt. Ook klassieke thema’s zijn voor hem een dankbare inspiratiebron. In een aantal van zijn beelden verwerkt hij ervaringen uit zijn jeugd, waar verhalen uit de bijbel verlichting brachten. Hij hoopt dat de voldoening die hij ervaart bij het maken van de beelden, ook de toeschouwer moge bereiken. De expositie 'Samenhang' is te zien van 5 januari t/m 11 februari 2023 bij galerie DNA, Golstraat 9 in Deventer. Op 7 januari en 4 februari 2023 van 14.00-16.00 uur is er een Meet & Greet met de kunstenaars. Voor meer informatie zie ook www.galeriedna.nl

Wanneer

5 jan - 11 feb 2023
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Contactinformatie

galerie DNA
Golstraat 9
7411 BN Deventer