Openingstentoonstelling | zes kunstenaars

13 dec 2022 - 12 mrt 2023

In de grote zaal maakt de Japanse kunstenaar Takanori Suzuki een installatie in de nog niet afgewerkte ruimte. Zijn werk zal na afloop worden overschilderd en wordt de onderlaag van alle volgende presentaties. De vijf kleinere zalen bieden een beeld van de zeer uiteenlopende mogelijkheden van abstractie.

Rik Jager

Van Rik Jager (1933-2017), wie actief was binnen de Informele kunstbeweging uit de jaren 50, zijn tekeningen en schilderijen te zien. Jager was met zijn werk een voorloper van de Nederlandse Nul-beweging. De tekeningen zijn krachtige reflecties op het werk van de Parijse grootheden Pierre Soulages en Hans Hartung. Jager is tot zijn pensionering kunstdocent geweest in Almelo.

Henk Peeters

Van Henk Peeters (1925-2013) is een verzameling ‘staarten’ bijeengebracht. Een hiervan is gemaakt van een synthetisch afro-haarstuk, volgens de nul-methode: kant - en – klaar gekocht in een hierin gespecialiseerde winkel. De ander is als een boa, samengesteld uit papegaaienveren. Henk Peeters was in de jaren 60 medeoprichter van de Nederlandse Nul-beweging. En bleef tot zijn dood een actief woordvoerder van de ze groep.

Dolf Verlinden

Ruimte, ritme en reductie zijn kenmerkende aspecten van het beeldende werk van Dolf Verlinden (1960). Op de vloer wordt de installatie ‘I LOVE YOU’ getoond, bestaande uit 143 paneeltjes. Dit werk kan zich op twee manieren voordoen: als stapeling of als uitgelegde rechthoek waarop dan een cirkel zichtbaar wordt. Het blijft in het midden of dit gestapeld ook zo is. Het is een schilderij dat een lichamelijke handeling nodig heeft, stapelen of uitleggen, om in zijn twee mogelijkheden zichtbaar te zijn.

Koos Flinterman en Maria Barnas

Koos Flinterman (1950), oud-student van Henk Peeters toont een selectie uit zijn ‘gaten’werk. schilderijen over het gat in sculptuur. Reproducties van werken van Barbara Hepworth en Henry Moore zijn hierbij het uitgangspunt.

Maria Barnas is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Zowel in haar geschreven als in haar beeldend werk onderzoekt ze hoe de werkelijkheid vorm krijgt wanneer we die beschrijven. De vraag of woorden in staat zijn om iets onveranderlijk over te brengen staat centraal. Sputter Fiction is een serie werken waarmee Barnas uitdrukking wil geven aan de potentie van taal. De zwarte, transparante letters van glas vormen de impliciete kracht van een nog niet tot woord gestolde vorm.

Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide (1949), eveneens oud-student van Henk Peeters, toont werk dat het tegendeel is van abstract. Zijn werk nodigt uit tot discussie en ontmoeting. Getoond worden prints van mensen, over de hele wereld gefotografeerd wie allen een afbeelding van een ster vasthouden. Mensen die stralen als een ster.

Wanneer

13 dec - 12 mrt 2023
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
€ 5,00
Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
€ 2,00

Contactinformatie

Museum EICAS
Nieuwe Markt 23
7411PB Deventer