Filosofiecafé Deventer, 1 december; God of A.I.?

1 dec 2022

Religie is zo oud als de mensheid. God gold als schepper en verbinder. Nemen mens en technologie deze rol over? Wordt A.I. onze nieuwe God?

Religie is zo oud als de mensheid. Eerst waren er de natuurgoden, later werden die vervangen door die éne God. En die éne God is bij de één Jehova, bij de ander Allah en bij weer een ander God de vader. De Heilige geschriften waren o.a. hun bestaansbewijs.

Daarna kwam de wetenschap. En zij kwam met de boodschap dat God een sprookje was en als menselijk verzinsel tevoorschijn kwam als de mens geen verklaring kon vinden voor een verschijnsel. Maar aangezien de wetenschap slim is, en steeds slimmer wordt, is God overbodig geworden. De mens wordt zijn eigen God. We scheppen computers en robots met Artificiële Intelligentie (AI) die sneller en slimmer zijn dan de mens. In de toekomst hebben ze vast ook bewustzijn en emoties. Voor ethische kwesties draaien ze nu hun hand al niet meer om. Is AI onze toekomstige God?

Religie of religare betekent letterlijk ‘verbinden’. Misschien hadden we vroeger een God of goden nodig om ons te kunnen verbinden. Nu is techniek het middel om ons te verbinden. Wat houdt dit verbinden precies in? Met wie of wat verbinden we ons? Verheft dit verbinden ons en maakt het ons rijker? Of verarmt het ons juist en knecht het ons tot willoze slaven van… van wie of wat eigenlijk? Ligt de waarheid misschien in het midden? Hoe ziet dit midden er dan uit?

De ware kunst van filosoferen is niet zozeer het geven van je mening, maar eerder het stellen van de juiste vraag. Heb jij dat vermogen of wil je dit (beter) leren? Kom dan naar filosofiecafé. Want filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding. Doe je mee? Meld je dan snel aan en boek je ticket via Eventbrite (vroegboekkorting tot en met 24 november). Er is plek voor 25 deelnemers. We zitten in de tuinkamer van de bibliotheek.

In filosofiecafé borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht Meet Up. Deze keer was dit de VPRO-Tegenlichtdocumentaire ‘technologie als religie’. Tot voor kort hadden religies het alleenrecht op de hemel. Maar godsdienst heeft een nieuwe concurrent: het dataïsme. Dit is de overtuiging dat uiteindelijk alles, ook het leven zelf, niets meer is dan data. De belofte is een programmeerbaar paradijs, waarin artificiële intelligentie ons eeuwig leven, geluk en schoonheid kan schenken.

Wanneer

Prijzen

Entreeprijs
€ 12,50
Aan de deur
€ 13,50
Voorverkoop
€ 10,00

Contactinformatie

De Bibliotheek Deventer
Stromarkt 18
7411PK Deventer