TADEUSZ | Het leven als spektakel

22 september - 2 okt 2022

Museum MORE toont als eerste in Nederland een groot overzicht van de Duitse schilder Norbert Tadeusz (1940-2011). Bekend en geroemd in eigen land is zijn reputatie daar buiten veel minder doorgedrongen. Ruim tien jaar na zijn overlijden wil MORE Tadeusz daarom eren met een museaal podium voor zijn krachtige schilderkunst.

Existentieel circus

Spectaculair, monumentaal en kleurrijk, kan Tadeusz de kijker zelfs overweldigen. Alleen al het formaat van zijn werk is vaak indrukwekkend. En de intensiteit spat van het doek. Op expressieve en dramatische wijze schildert hij het leven als een groots spektakel, waarbij de mens zich in vele bochten wringt. Figuren in een ruimte – van een naakte vrouw tot een geslachte os – zijn het centrale thema in zijn oeuvre. Menselijke gestalten verbeeldt hij in complexe composities, letterlijk en figuurlijk als acrobaten in een existentieel circus. Ook in veel van zijn stillevens, interieurs en landschappen past hij een ingewikkeld lijnenspel toe, met theatrale effecten van licht en donker.

Zeggingskracht

En als zoon van katholieke Poolse immigranten is een zintuigelijke vorm van devotie herkenbaar in zijn werk, en vermengt Tadeusz ook erotiek met spiritualiteit. Bovendien speelt zijn verblijf in het religieuze Italië hierbij een rol, naast de bewondering voor Italiaanse en Vlaamse meesters. Voor Tadeusz is zijn werk in zekere zin “een poging tot het heilige te komen”. Zij het met soms verontrustende onderwerpen en een genadeloze blik.

Toen Tadeusz aan de gerenommeerde Kunstacademie in Düsseldorf begon, met Joseph Beuys als een van zijn leermeesters, had hij het tij niet mee. De artistieke tijdgeest en zijn opleiding stonden in het teken van conceptuele, maatschappelijk geëngageerde kunst terwijl de schilderkunst dood was verklaard. Niettemin koos de jonge Tadeusz moedig voor penseel en doek en voer hij zijn eigen koers. Met bravoure maar zeker ook met overtuigende zeggingskracht. Want al op 29-jarige leeftijd kreeg de jonge kunstenaar zijn eerste museale solotentoonstelling.

Unieke verzameling

In samenwerking met de Norbert Tadeusz Estate stelde artistiek directeur Maite van Dijk de tentoonstelling samen uit de unieke, persoonlijke verzameling van de schilder. Een selectie van zo’n 50 werken biedt een compleet overzicht van een groots oeuvre. Spectaculair, in formaat en betekenis, maar ook ingetogen en indringend werk.

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerde catalogus verschenen bij Uitgeverij WBooks. Dit prachtige kunstboek is te koop in onze museumshop.

Wanneer

22 sep - 2 okt 2022
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
gratis
Entreeprijs Volwassenen
€ 18,50
CJP prijs
€ 5,50

Contactinformatie

MORE
Hoofdstraat 28
7213 CW Gorssel