Lezing over het Rampjaar 1672 in Deventer

29 sep 2022

Op donderdag 29 september organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal een lezing over het Rampjaar 1672 in Deventer. Directeur en historicus Ewout van der Horst komt vertellen over de belegering van Deventer door de vorst-bisschop van Munster, Bernard von Galen alias ‘Bommen Berend.

Deventer in oorlog Help! De vijand heeft Deventer ingesloten, schreef het stadsbestuur op 16 juni 1672 aan legerleider Willem III. De Nederlandse Republiek was in het voorjaar van 1672 in oorlog met maar liefst vier vijanden tegelijk: Engeland, Frankrijk en de Duitse bisdommen Keulen en Munster. Omdat in Deventer de vestingwerken flink waren verwaarloosd, was het voor de vijand redelijk eenvoudig om de stad tot overgave te dwingen. Dit jaar wordt landelijk herdacht dat 350 jaar geleden het voortbestaan van de Republiek op het spel stond. In Museum De Waag is tot en met 30 oktober 2022 de tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’ te zien waarin het beleg en de overgave van de stad centraal staat.

Bommen Berend De vorst-bisschop van Munster, Bernard von Galen alias ‘Bommen Berend’, dreigde met zijn gevreesde kanonnen, mortieren en brandbommen de stad Deventer in vuur en vlam te zetten. Toen Deventer zich niet overgaf liet hij de stad van drie zijden beschieten. Het stadsbestuur zag daarom geen andere oplossing dan zich over te geven. Eeuwenlang werd de Deventenaren de snelle overgave van 1672 nagedragen als verraad aan de Republiek. Evengoed was Deventer de enige stad in Overijssel die überhaupt weerstand bood. Ewout van der Horst zal de bezoekers van de presentatie uitdagen om zelf te oordelen of Deventer verraad heeft gepleegd.

Lezing door Ewout van der Horst Inleider Ewout van der Horst (1979) studeerde geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als historicus is hij sinds 2003 verantwoordelijk voor tientallen cultuurhistorische publicaties, tentoonstellingen en multimediale projecten in de provincie Overijssel. Van 2008 tot 2020 was Van der Horst projectleider bij Stichting IJsselacademie en Collectie Overijssel.

Informatie U bent donderdag 29 september aanstaande van harte welkom in de Theaterzaal van Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18 te Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 75 minuten. Inloop vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren via www.deventerverhaal.nl/reserveren is verplicht. Er zijn max. 70 plaatsen beschikbaar.

Lezingen De deelnemende organisaties aan deze lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.

Wanneer

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Contactinformatie

De Bibliotheek Deventer
Stromarkt 18
7411PK Deventer