Cut it! | Maaike Folmer

10 september - 6 nov 2022

Maaike Folmer toont van 10 september t/m 6 november 2022 in de projectruimte Kunstenlab en Kunstenlabsteeg digitale collages. De kunstenaar roept met haar werk vragen op over de impact van de mens op zijn omgeving. Ze gebruikt naast online gevonden beeldmateriaal ook eigen foto’s van onder meer de stad Deventer.
De feestelijke opening is op zondag 11 september om 16.00 uur bij Kunstenlab door Patrick Mangnus, beeldend kunstenaar, docent en curator.

Maaike Folmer toont in Kunstenlab gedetailleerde digitale collages die je zowel dystopisch als sereen kunt noemen. Maaike Folmer is gefascineerd door hoe de mens zich verhoudt tot zijn omgeving. Tijdens haar reizen zag ze hoe verschillen in rijkdom zichtbaar zijn in het landschap. Rijke gebieden waren schoon en geordend terwijl in armere regio’s chaos en vervuiling de boventoon voerden. Die tegenstelling, waarvan beide uitersten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zie je terug in haar werk.

Voor haar collages gebruikt ze vooral online gevonden beeldmateriaal van industriële bouwwerken en afval. Uit die foto’s selecteert zij elementen die, digitaal geknipt en geplakt, helemaal opgaan in een nieuwe door haar gecreëerde vorm. De chaos en lelijkheid van alle individuele elementen krijgen door de extreme ordening van Maaike Folmer een onverwachte kalmte en balans. Sommige collages zijn in het midden gespiegeld, waardoor ze een soort industriële ‘rorschach testen’ worden. De kunstenaar roept met haar werk vragen op over de impact van de mens op zijn omgeving.

Om haar collages nog meer naar haar hand te kunnen zetten, is Maaike Folmer onlangs begonnen met het maken en gebruiken van eigen foto’s. Ze richt hiervoor haar lens op de twee, heel verschillende, steden waar zij het meeste tijd doorbrengt: Deventer en Rotterdam. In deze tentoonstelling laat ze nieuw werk zien waarin dit eigen beeldmateriaal is opgenomen.

Wanneer

10 sep - 6 nov 2022
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Contactinformatie

Kunstenlab
Havenplein 20
7411 ME Deventer